2013. október 9., szerda

Múzeumok Őszi fesztiválja, 2013, JPM - Éjszakai múzeumi program, azoknak akik napközben nem érnek rá

Tanárok éjszakája – mi van a kiállítások mögött?
Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály (Pécs, Szabadság u. 2.)
2013. október 11.17.00-22.00 



Az esti színes program keretében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a kiállításon kívül, a múzeum kiállításainak hátterét biztosító gyűjteményekbe is.

17.00-17.45: Egy gazdag város - Pécs természeti értékeiről, védett területeiről – a kiállítások hátterében az élő természet - Dénes Andrea botanikus előadása.

18.00 -19.00: Dr. Halblender Anna (PTE) Miért színes a természet? Kísérletezés környezetünk anyagaival - 20 érdekes kémiai kísérlet

19.00-22.00: Mit és hogyan használunk fel a egy-egy kiállításban? – a látogatók megtekinthetik gyűjteményeinket, éjjeli sétát tehetnek a mamutok, farkasok és az amazóniai pillangók között, eközben érdekes történeteket hallgathatnak muzeológusokról, gyűjtőkről, ritka gyűjteményi szerzeményekről.

Helyszín: JPM Természettudományi Osztály (Pécs, Szabadság u. 2.)
Időpont: 2013. október 11., 17.00-22.00

Kapcsolódó kiállítás:
Végtelen sokszínűség - a rovarok birodalma (már csak október közepéig látható.

Bővebb információ: 
Tel.: (72) 213-419; 
E-mail: termtud@jpm.

A program megvalósulása:

Tanárok Éjszakája a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályán (Pécs)

Az esti színes program keretében az érdeklődők bepillantást nyerhettek az aktuális "Végtelen sokféleség" c. kiállításon kívül, a múzeum kiállításainak hátterét biztosító gyűjteményekbe. Emellett sikeres programokon is részt vettek főképp fiatalok, gyerekek és idősebb látogatók. "Egy gazdag város - Pécs természeti értékei, védett területei a kiállítások hátterében" címmel Dénes Andrea botanikus előadására került sor. Utána Dr. Halblender Anna "*Miért színes a természet?"* címmel kísérletezett környezetünk anyagaival. A 20 érdekes kémiai kísérletre akkora volt az érdeklődés, hogy tervezett Tücsökterem helyett a kiállító teremben kellett megtartani. A kicsiknek igencsak tetsző füstölgő kémcsövek után szerencsére a múzeum is épségben maradt. A felnőttek pedig talán a "hogyan készítsünk vízből bort, borból tejet és tejből sört" kísérlet hátterére kíváncsiak a leginkább.

A látogatók közben a gyűjteményekbe is betekintettek. Kisbenedek Tibor rovarász, osztályvezető vezette az éjjeli sétát a mamutcsontok, farkasok és az amazóniai pillangók között, érdekes történetekkel színezve bogaras kutatókról, gyűjtőkről, ritka gyűjteményi szerzeményekről.

A programra örömmel tekintenek vissza szervezők is. Öröm volt hallgatni a folyton csicsergő óvodás kérdéseit, a nagypapát maga után húzó érdeklődő kisiskolást a "na vajon ezt tudod-e te okos felnőtt" csalafinta gyerekkérdéseket, a viccelődő, vihorászó tiniket, és a csendesen szemlélődő felnőtteket is.


Nagyítás  a képre kattintva

bejegyezte: Dénes Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése