2015. május 22., péntek

"Csalogató csalogányok" túra Mecsekszabolcson

A Múzeumok Világnapja alkalmából kellemes, eső utáni derült alkonyatban valósult meg múzeumunk "fülemüle-figyelő" kirándulása.

Mecsekszabolcsról elindulva először a forrás és a régi temető körüli növényzetet tanulmányoztuk botanikusunk vezetésével.

 Innen felkaptatva a dombtetőre, előkerült a Madártani Egyesület denevér-detektora is - eleinte a tarszák és tücskök hangját próbáltuk felerősíteni, a későbbi órákban azonban egyre több denevért is sikerült megfigyelnünk.



 Az alkonyati dombtetőn főként feketerigók, énekesrigók, barátposzáták énekét figyeltük meg - a máskor nagyon aktív fülemülék kezdetben sejtelmes hallgatásba burkolóztak:)

Keskeny és vadregényes ösvényen egy legelőerdővel benőtt völgybe értünk. Itt már erdősen sötétedett, így a gyerekek örömére előkerültek a zseblámpák is. Öreg fákat csodáltunk meg, majd visszatérve a cserjés dombtetőre végre meghallottuk az első csalogány-hangokat.

Lefelé menet búcsú-kép gyanánt a város esti panorámája tárult fel az egyre csillagosabb égbolt alatt. Utolsó meglepetés-látványosságként egy valószínűleg fiókái mellől felriasztott macskabaglyot pillantottunk meg az út mentén,  mely röptében a felettünk húzódó villanyvezetékre ült le, megpihenni.

Fotó: Graics Tibor






Bejegyezte: Dénes Andrea
Fotók: Graics Tibor, Dénes Andrea és egy kedves túrázó





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése