2015. június 29., hétfő

Szakmai munkánk - publikációk 2015-2019 (JPM Természettudományi Osztály, Pécs)

2015

Dénes A. 2015: A Villányi-hegység tájhasználatának történetéhez. Tájhasználat a 20. századig és nagyharsányi területtörténetek botanikai megközelítésből - A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 53: 11-26. Pécs. (letölthető pdf)

Kisbenedek T. 2015: Adatok a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya egyenesszárnyú (Orthoptera) gyűjteményéből - A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 53: 27-38. Pécs.
(letölthető pdf)

Varga Á., Dénes A., Török I. 2015: Múzeumpedagógia és múzeumandragógia a JPM Természettudományi Osztályán (2009-2014) - A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 53: 335-344. Pécs.
(letölthető pdf)

Sõukand, R.,  Pieroni, A., Biró, M.,  Dénes, A., Dogan, Y., Hajdari, A., Kalle, R., Reade, B.,  Mustafa, B., Nedelcheva A., L. Quave, C., Łuczaj Ł., 2015.: An ethnobotanical perspective on traditional fermented plant foods and beverages in Eastern Europe. - Journal of Ethnopharmacology 170 (2015) 284–296.
(letölthető pdf)

Dénes A.,, Varga A., Bartha S. G., Tóth M., Dénes T., Papp N.: Rózsa- és galagonyafajok a magyar népi táplálkozásban (Rose and hawthorn species in the traditional Hungarian foods).- „I. RÓZSA- ÉS GALAGONYA-KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN” NEMZETKÖZI KONFERENCIA 2015. MÁJUS 29–30. GÖDÖLLŐ Konferencia-kötet. 230-232. (letölthető pdf)

Erdős L., Bátori Z., Dénes A., Kevey B., Kevey D., Magnes M., Penksza K., Sengl P., Tölgyesi Cs.: An evaluation of the effectiveness of relative naturalness indicator values in assessing habitat degradation. Austrian Journal of Forest Science - 132. Jahrgang (2015), Heft 3, S. 145–168. in press

Erdős L., Dénes A., Tolnay D., Magnes M., Bátori Z., Tölgyesi C., Kevey B. (2015): Phytosociology and nature conservation value of thermophilous oak forests in a South Hungarian karst area. Austrian Journal of Forest Science  132. Jahrgang (2015), Heft 2, (letölthető pdf)

Burján I., Kőszegi G., Sárközi K., Dénes A., Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2015: Hagyományos gazdálkodás tanösvény, Ős-Dráva Látogatóközpont – Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Pécs. p. 29. 

Dénes A. 2015: Vadzöldségek - Herbáció X / 4: 46-49. 

Dénes A. 2015: Levéltári és történeti gyűjteményi adatok a Villányi-hegység tájhasználatának és természetvédelmének múltjához - Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja szakülése - előadás

Dénes A. 2015: A pécsi piacok vadnövényei egykor és napjainkban - Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja szakülése - előadás

Dénes A. 2015: Elfeledett ehető növényeink - előadás és etnobotanikai műhelybeszélgetés Somogyhárságy, 2015. április 29. - A múlt nyomában Magyarlukafán és Somogyhárságyon sorozat a Dél-Pannon Múzeumokért Egyesület szervezésében - előadás

Dénes A., Bíró M 2015: „Gasztrobotanikai” adatok az erjesztéssel feldolgozott vad - és kultúrnövényekről Magyarországon - Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja szakülése - előadás

Varga Á. 2015: Múzeumpedagógia a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályán. Lehetőségek kihívások, múlt, jelen, jövő - Képzők Képzése Műhely. PTE FEEK, Pécs - 2015. február 18. - előadás

2017

Kisbenedek T. 2017: In memoriam Vass Anna mikológus, muzeológus (1930-2016) JPM Évkönyv 54: 609-618. pdf

Varga Á. 2017: Határmezsgyéket járó garabonciás. JPM Évkönyv 54: 515-517. pdf

Dénes A., Bíró M. 2017: Erjesztéssel feldolgozott vad- és kultúrnövények Magyarországon – etnobotanikai áttekintés. JPM Évkönyv 54: 9-45. pdf

Dénes A. 2017: Vadnövények gyűjtögetése és piaci árusítása Baranya megyében egykor és ma. Etnobotanikai áttekintés és napjaink gyakorlata. JPM Évkönyv 54: 47-104.pdf

Erdős L.,Bátori Z., Penksza K., Dénes A., Kevey B. Kevey D., Magnes, M., Sengl, P. and Tölgyes Cs. 2017: Can naturalness indicator values reveal habitat degradation? A test of four methodological approaches. Polish Journal of Ecology 65: 1–13. pdf kérhető

2018

Dénes A. 2018: Wild Plants for sale in the markets of Pécs then and now (Baranya, Hungary) Acta Ethnographica Hungarica 62(2): 339-372. pdf kérhető

Dénes A. 2018: Vadon termő tápláléknövények, „vad” erjesztésű növényi ételek és italok, mint a magyar népi konyha bio- és gasztrokulturális örökségei. Jó gyakorlat és lehetőségek a vendéglátásban. I. Nemzetközi Turizmusmarketing Konferencia – Generációk a turizmusban. 2018. március 23. Tanulmánykötetet. pp. 403-411. pdf

Dénes A. 2018: Vadon termő tápláléknövények, „vad” erjesztésű növényi ételek és italok, mint a magyar népi konyha bio- és gasztrokulturális örökségei. Jó gyakorlat és lehetőségek a vendéglátásban. Nemzetközi Turizmusmarketing Konferencia – Generációk a turizmusban. 2018. március 23. Absztraktkötet. pp. 75-76. pdf

Dénes A. 2018: Vadon termő tápláléknövények, „vad” erjesztésű növényi ételek és italok, mint a magyar népi konyha bio- és gasztrokulturális örökségei. Jó gyakorlat és lehetőségek a vendéglátásban. - Ízes vidék. A helyi termékek és a vadon termő növények szerepe a gasztronómiában és a gasztroturizmusban. pp. 44-54. másodközlés: pdf

2019
Dénes A. 2019. "...legyen az asszonynak mivel mosogasson, súrolgasson." A takarítás növényei a népi gyakorlatban néprajzi adatok alapján. Előadás. 2019. február 20. Pécs, a Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja 305. szakülése.

Abonyi T., Dénes A., Molnár V. A.2019. Seprűkészítéshez használt vadon élő növényfajok Magyarországon. Előadás 2019. március 25., Budapest, a Magyar Biológiai Társaság Botanikai Szakosztályának 1493. szakülése.

Biró, M., Molnár, Zs., Babai, D., Dénes, A., Fehér, A., Barta, S., Sáfián, L., Szabados, K., Kiš, A., Demeter, L., Öllerer, K. (2019): Reviewing historical traditional knowledge for innovative conservation management: A re-evaluation of wetland grazing. Science of The Total Environment. 666: 1114–1125. (pdf)

Biró, M., Molnár, Zs., Babai, D., Dénes, A., Fehér, S., Szabados, K., Kis, A., Demeter, L., Sáfián, L., Barta, S. & Öllerer, K. (2019): Történeti adatok pannon vizes élőhelyek legeltetéséről az elmúlt évszázadokból – szemelvénygyűjtemény. In: Tóth, A. & Tóth, Cs. (szerk.): A Hortobágyi Természetvédelmi Kutatótábor 45 éve. Alföldkutatásért Alapítvány, Kisújszállás. pp.143-165. (pdf)


Ismeretterjesztő:


Dénes A. 2018. Vadon termő tápláléknövények a Baranya Zöldút mentén. A Gyeregyalog.hu Egyesület kiadása. 84 p. pdf
Dénes A. 2018: Vadnövények a konyhában. - In Németh I.(szerk.): A vadon ízei. Baranyai ökoszakácskönyv. pp. 10-12. pdf
Dénes A. 2018: Samonikle bilje u kuhinji - In Németh I. (ed.): Okusi divljine. Baranjska eko kuharica. pp. 10-12.
Németh I. (szerk.), Dénes A., Várnai A.,Szakács É.Gayer É.Bosnyák I.Sipos Zs. T. 2018: A vadon ízei. Baranyai ökoszakácskönyv. pdf
 Németh I. (ed.) .), Dénes A., Várnai A.,Szakács É.Gayer É.Bosnyák I.Sipos Zs. T. 2018: Okusi divljine. Baranjska eko kuharica.
Dénes A., Tóth J. 2018: Csalán és podagrafű. Tél végén is zöldellnek Turista Magazin. 2018/2: 84-87. 
Dénes A., Tóth J. 2018: Kezdjük a tavaszt komlóval és kucsmagombával. Turista Magazin. 2018/3: 84-87. 
Dénes A., Tóth J. 2018: A tavasz ízletes ajándékai. Medvehagyma, salátaboglárka, illatos ibolya, sárga gévagomba. Turista Magazin. 2018/4: 84-87. 
Dénes A., Tóth J. 2018: Virágözön a konyhában. Turista Magazin. 2018/05: 84-87. 
Dénes A., Tóth J. 2018: Mit keres az ördögszekér a tányéron. Turista Magazin. 2018/6: 84-87. 
Dénes A., Tóth J. 2018: Erdei gyümölcsözön. Turista Magazin. 2018/07-08: 84-87. 
Dénes A., Tóth J. 2018: Őszköszöntő vackorral, sommal, mályvával. Turista Magazin. 2018/9: 84-87. 
Dénes A., Tóth J. 2018: Itt a gesztenyeszezon. Turista Magazin. 2018/10.: 84-87. 
Dénes A., Tóth J. 2018: Izzik a galagonya. Turista Magazin. 2018/11: 84-87.  
Dénes A., Tóth J. 2019: Innivaló növények. Turista Magazin 2019/2: 84-87.
Dénes A. 2019: Tavaszköszöntő vadzöldségek. Turista Magazin 2019/3: 84-87.
Dénes A. 2019: Az ehető falevelek ideje. Turista Magazin 2019/3: 84-87.
Dénes A. 2019: Az erdők zamatos ajándéka. Turista Magazin 2019/4: 84-87.
Dénes A. 2019: Bodzavirág bundában, szegfűgomba sült vajban. Turista Magazin 2019/5: 84-87.
Dénes A. 2019: Eperfa – Hajdanán becsülték, ma mellőzik. Turista Magazin 2019/6: 84-87.
Dénes A. 2019: Húsos som – Az ősz első vadgyümölcse. Turista Magazin 2019/7-8: 84-87.
Dénes A. 2019: Erdei gombák hónapja. Turista Magazin 2019/9 84-87.
Dénes A. 2019: Fagyos derek érlelik az év utolsó vadgyümölcsét. Turista Magazin 2019/10: 84-87.
Dénes A., Tóth J. 2019. A természet télen is tartogat finomságokat. Turista Magazin online. 2019. január 13.(elérhető itt)
Dénes A., Tóth J. 2019. Kezdjük a tavaszt komlóval és kucsmagombával. Turista Magazin online. 2019. március 15. (elérhető itt)
Dénes A., Tóth J. 2019. Erdei gyümölcsözön. Turista Magazin online. 2019. július 27. (elérhető itt)
Dénes A. Tóth J. 2019. Izzik a galagonya: Turista magazin online. 2019. október 27. (elérhető itt)

További, digitálisan is megjelent kiadványaink itt érhetők el

A pécsi piacok vadnövényei egykor és napjainkban:
vadgyümölcsök árusítása
A pécsi piacok vadnövényei egykor és napjainkban:
vadvirágok árusítása


Bejegyezte, fotók: Dénes Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése