2015. június 29., hétfő

Szakmai munkánk - publikációk 2015-2018 (JPM Természettudományi Osztály, Pécs)

Dénes A. 2015: A Villányi-hegység tájhasználatának történetéhez. Tájhasználat a 20. századig és nagyharsányi területtörténetek botanikai megközelítésből - A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 53: 11-26. Pécs. (letölthető pdf)

Kisbenedek T. 2015: Adatok a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya egyenesszárnyú (Orthoptera) gyűjteményéből - A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 53: 27-38. Pécs.
(letölthető pdf)

Varga Á., Dénes A., Török I. 2015: Múzeumpedagógia és múzeumandragógia a JPM Természettudományi Osztályán (2009-2014) - A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 53: 335-344. Pécs.
(letölthető pdf)

Sõukand, R.,  Pieroni, A., Biró, M.,  Dénes, A., Dogan, Y., Hajdari, A., Kalle, R., Reade, B.,  Mustafa, B., Nedelcheva A., L. Quave, C., Łuczaj Ł., 2015.: An ethnobotanical perspective on traditional fermented plant foods and beverages in Eastern Europe. - Journal of Ethnopharmacology 170 (2015) 284–296.
(letölthető pdf)

Dénes A.,, Varga A., Bartha S. G., Tóth M., Dénes T., Papp N.: Rózsa- és galagonyafajok a magyar népi táplálkozásban (Rose and hawthorn species in the traditional Hungarian foods).- „I. RÓZSA- ÉS GALAGONYA-KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN” NEMZETKÖZI KONFERENCIA 2015. MÁJUS 29–30. GÖDÖLLŐ Konferencia-kötet. 230-232. (letölthető pdf)

Erdős L., Bátori Z., Dénes A., Kevey B., Kevey D., Magnes M., Penksza K., Sengl P., Tölgyesi Cs.: An evaluation of the effectiveness of relative naturalness indicator values in assessing habitat degradation. Austrian Journal of Forest Science - 132. Jahrgang (2015), Heft 3, S. 145–168. in press

Erdős L., Dénes A., Tolnay D., Magnes M., Bátori Z., Tölgyesi C., Kevey B. (2015): Phytosociology and nature conservation value of thermophilous oak forests in a South Hungarian karst area. Austrian Journal of Forest Science  132. Jahrgang (2015), Heft 2, (letölthető pdf)

Burján I., Kőszegi G., Sárközi K., Dénes A., Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2015: Hagyományos gazdálkodás tanösvény, Ős-Dráva Látogatóközpont – Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Pécs. p. 29. 

Dénes A. 2015: Vadzöldségek - Herbáció X / 4: 46-49. 

Dénes A. 2015: Levéltári és történeti gyűjteményi adatok a Villányi-hegység tájhasználatának és természetvédelmének múltjához - Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja szakülése - előadás

Dénes A. 2015: A pécsi piacok vadnövényei egykor és napjainkban - Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja szakülése - előadás

Dénes A. 2015: Elfeledett ehető növényeink - előadás és etnobotanikai műhelybeszélgetés Somogyhárságy, 2015. április 29. - A múlt nyomában Magyarlukafán és Somogyhárságyon sorozat a Dél-Pannon Múzeumokért Egyesület szervezésében - előadás

Dénes A., Bíró M 2015: „Gasztrobotanikai” adatok az erjesztéssel feldolgozott vad - és kultúrnövényekről Magyarországon - Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja szakülése - előadás

Varga Á. 2015: Múzeumpedagógia a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályán. Lehetőségek kihívások, múlt, jelen, jövő - Képzők Képzése Műhely. PTE FEEK, Pécs - 2015. február 18. - előadás

Kisbenedek T. 2017: In memoriam Vass Anna mikológus, muzeológus (1930-2016) JPM Évkönyv 54: 609-618. pdf

Varga Á. 2017: Határmezsgyéket járó garabonciás. JPM Évkönyv 54: 515-517. pdf

Dénes A., Bíró M. 2017: Erjesztéssel feldolgozott vad- és kultúrnövények Magyarországon – etnobotanikai áttekintés. JPM Évkönyv 54: 9-45. pdf

Dénes A. 2017: Vadnövények gyűjtögetése és piaci árusítása Baranya megyében egykor és ma. Etnobotanikai áttekintés és napjaink gyakorlata. JPM Évkönyv 54: 47-104.pdf

Erdős L.,Bátori Z., Penksza K., Dénes A., Kevey B. Kevey D., Magnes, M., Sengl, P. and Tölgyes Cs. 2017: Can naturalness indicator values reveal habitat degradation? A test of four methodological approaches. Polish Journal of Ecology 65: 1–13. pdf kérhető

Dénes A. 2018: Wild Plants for sale in the markets of Pécs then and now (Baranya, Hungary) Acta Ethnographica Hungarica 62(2): 339-372. pdf kérhető

Dénes A. 2018: Vadon termő tápláléknövények, „vad” erjesztésű növényi ételek és italok, mint a magyar népi konyha bio- és gasztrokulturális örökségei. Jó gyakorlat és lehetőségek a vendéglátásban. I. Nemzetközi Turizmusmarketing Konferencia – Generációk a turizmusban. 2018. március 23. Tanulmánykötetet. pp. 403-411. pdf

Dénes A. 2018: Vadon termő tápláléknövények, „vad” erjesztésű növényi ételek és italok, mint a magyar népi konyha bio- és gasztrokulturális örökségei. Jó gyakorlat és lehetőségek a vendéglátásban. Nemzetközi Turizmusmarketing Konferencia – Generációk a turizmusban. 2018. március 23. Absztraktkötet. pp. 75-76. pdf

Dénes A. 2018: Vadon termő tápláléknövények, „vad” erjesztésű növényi ételek és italok, mint a magyar népi konyha bio- és gasztrokulturális örökségei. Jó gyakorlat és lehetőségek a vendéglátásban. - Ízes vidék. A helyi termékek és a vadon termő növények szerepe a gasztronómiában és a gasztroturizmusban. pp. 44-54. másodközlés: pdf


Ismeretterjesztő:

Dénes A. 2018. Vadontermő tápláléknövények a Baranya Zöldút mentén. A Gyeregyalog.hu Egyesület online kiadása. 84 p. pdf

Dénes A. 2018: Vadnövények a konyhában. - In Németh I.(szerk.): A vadon ízei. Baranyai ökoszakácskönyv. pp. 10-12. pdf

Dénes A. 2018: Samonikle bilje u kuhinji - In Németh I. (ed.): Okusi divljine. Baranjska eko kuharica. pp. 10-12.

További, digitálisan is megjelent kiadványaink itt érhetők el

A pécsi piacok vadnövényei egykor és napjainkban:
vadgyümölcsök árusítása
A pécsi piacok vadnövényei egykor és napjainkban:
vadvirágok árusítása


Bejegyezte, fotók: Dénes Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése