2023. szeptember 28., csütörtök

Szakmai munkánk - publikációk 2015-2023 (JPM Természettudományi Osztály, Pécs)

2022-2023


(az oldal feltöltés alatt) 


Dénes A. 2023: Kísérleti etnobotanika. Vadnövények gyűjtögetésének és egykori felhasználási 

módjainak tesztelése  Janus Pannonius Múzeum Évkönyve - (elfogadva, megjelenés alatt)


Dénes A. 2023: A népi táplálkozásban előforduló mérgező növényfajok – Farmakognóziai Hírek 18. évf. 67. szám. (2023 december) pp. 14-18.


Dénes A.  2023: Vadvirágok a tányéron – Turista Magazin online 2023. június 20. (elérhető itt)


Dénes A. 2023: Az ünnepek növényei és ételei. – Turista Magazin online 2023. december 11. (elérhető itt)


Dénes A. 2023: Eperfa – Hajdanán becsülték, ma mellőzik – Turista Magazin online 2023. június 13. (elérhető itt)


Dénes A. 2023: Főszerepben a júdásfülgomba – Turista Magazin online 2023. január 14. (elérhető itt)


Dénes A. 2022: A háztartásban használt növények –  Etnobotanikai áttekintés. JPM Évkönyv 55: 5-38. (pdf)


Dénes A. 2022: Horvát Olivér Adolf. In Élesztős László (szerk.): Magyar Múzeumi Arcképcsarnok II. 140-141. 

 

Dénes A. 2022: Ehető virágok a régi és a mai konyhákban. – Farmakognóziai Hírek 17. évf. 60. sz. (2022. március), pp. 1-4. (pdf) 

 

Dénes A.  2023: Kedvelt vadzöldségek a népi táplálkozásban 10 – Farmakognóziai Hírek 18. évf. 64. sz. (2023. március), pp.10-12. (pdf) 

 

Dénes A. 2022: Az első égzengésig gyűjtötték - a bubojicska.  Janus Pannonius Múzeum blog. 2022.08.17. (pdf)  

 

Dénes A. 2023: Növények a még műanyagmentes háztartásokban. Piheseprű, üvegfű, perjemosogató. – Turista Magazin 2023. március. pp. 80-85. 

 

Dénes A. 2023: Régi módszerek, régi növények… kipróbáltuk őket. Vadon termő tápláléknövények, vadgyümölcsök, erdei csemegék kóstolása elkészítése, tartósítása. (1. rész).  Janus Pannonius Múzeum blog. 2023.03.05. (pdf

 

Dénes A.2023: Perjemosogató, üvegfű, bolhafű és zsombékülőke. A háztartásban egykor felhasznált növényeket mutatja be a Janus Pannonius Múzeum Évkönyvében megjelent cikk.  Janus Pannonius Múzeum blog. 2023.03.09. (pdf) 

 

Dénes A. 2022: Csemegebaraboly. Egy ehető gumójú vadnövény. – Corvin Kert-Ész Magazin. 2022/1:10-11. 

 

Dénes A. 2022: Az első tavaszi vadzöldségek. Zengő Hírek. II. évf. 1. szám: 6. oldal. 

 

Dénes A.  2022:Vadhagymák és vadbrokkoli – Mezei kóstolnivalók a tányéron – Turista Magazin 2022. április. pp. 76-79. 

 

Dénes A.  2022: Vadvirágok a tányéron – Turista Magazin 2022. június. pp. 60-63.

 

Dénes A. 2022: Túlélők: gyomok a tányérban – Turista Magazin 2022. szeptember

pp. 20-23. 

 

Dénes A.  2022: Készüljünk a télre! – Turista Magazin 2022. október. pp. 76-79. 

 

Dénes A.  2022: Nyúlsomból sósat és édeset. Finomságok a sóskaborbolya terméséből – Turista Magazin 2022. december. pp. 76-79. 

 

Dénes A. 2022: Tél végén is zöldellnek – Turista Magazin online 2022. 02.08.

(pdf): 

 

Dénes A. 2022: Tavaszi vitaminbőség az erdőkben.  Turista Magazin online 2022. április 2. (pdf) 

 

Dénes A. 2022: Püspökök eledele – Egy fű, amely nem is fű – Turista Magazin online 2022. június 4. (pdf

 

Dénes A. 2022: Az erdők zamatos ajándéka – Turista Magazin online 2022. június 9. (pdf)

 

Dénes A. 2022: Sziki kamilla: nemcsak gyógyít, fűszerként is kiváló – Turista Magazin online 2022. július 15.  (pdf)

 

Dénes A. 2022: Túlélők: gyomok a tányérban – Turista Magazin online 2022. szeptember 12. (pdf )

 

Dénes A. 2022: Zöldet a zöldből ősszel is – Turbolya, borbálafű és társaik– Turista Magazin online 2022. október 30. pdf

 

Dénes A. 2022: Az ünnepek növényei és ételei – Turista Magazin online 2022. december 5.  pdf

 

Dénes A. és Turista Magazin 2022: Tudod, melyek Luca napjának növényei? – Turista Magazin online 2022. december 13. (pdf)

 

Dénes A. 2022: Fagyos derek érlelik az év utolsó vadgyümölcsét – Turista Magazin online 2022. december 31. (pdf)


Dénes A. 2022: Főszerepben a júdásfülgomba – Turista Magazin print. 2022. február pp. 70-73.


2021


Öllerer K., Molnár Zs., Demeter L., Varga A., Dénes A., Kiš A. Fehér A., Szabados K., Biró M.: 2021: A legeltetésről másként – az erdei és mocsári legeltetés mint élőhelykezelés.- 21th Biology Days Zilele Biologice din Cluj, ed. a 21-a 21. Kolozsvári Biológus Napok Kolozsvár/Cluj-Napoca. 2021. április 16 – 17. Abstracts Volum de abstracte / Kivonatfüzet: 46.


ÖLLERER K., MOLNÁR Zs., DEMETER L., VARGA A., DÉNES A.,, KIŠ A., SZABADOS K., FEHÉR S., & BIRÓ M., 2021: Az erdei legeltetés növényzetre gyakorolt hatásai a nemzetközi szakirodalom és a történeti ökológiai tudás elemzése alapján. The effects of livestock grazing on temperate forest vegetation according to the international scientific literature and historical traditional knowledge. - XIII. Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében nemzetközi konferencia Program és összefoglalók: 40. / 13th "Advances in Research on the Flora and Vegetation of the Carpato-Pannonian Region" International Conference Programme and Abstracts: 40. 


Dénes A.2021 .A Planta tea nyomában régen és ma JPM blog. 2021.08.11.(elérhető itt)

Dénes A. 2021: "...legyen az asszonynak mivel mosogasson, súrolgasson" - Ízelítő a régi, műanyagmentes háztartás hasznos növényeiből. JPM-blog 2021.04.01. (elérhető itt)

Dénes A. 2021:Tavaszi vitaminbőség az erdőben - Turista magazin 2021 március. 

Dénes A. 2021:Klasszikusok kissé megvadítva – Ismert finomságaink erdei hozzávalókkal -Turista magazin 2021 február.

Dénes A. 2021:Pitypangos tavasz – Kesernyés gyomnövényből szupertáplálék?  - Turista magazin 2021 április.

Dénes A. 2021: Sóskák a vadonból- Turista Turista Magazin. 2021 május: 84-87. 

Dénes A. 2021: Püspökök eledele – Egy fű, amely nem is fű- Turista Turista Magazin. 2021 június: 84-87. 

Dénes A. 2021: Sziki kamilla: nemcsak gyógyít, fűszerként is kiváló -Turista Turista Magazin. 2021/július-augusztus : 84-87. 

Dénes A. 2021: Az ünnepek növényei és ételei. Turista Turista Magazin. 2021/december- 2022 januári: 84-87.

Dénes A. 2021: Erdei receptek: bodzavirág bundában, szegfűgomba sült vajban Turista magazin onlline 2021.június 4. (elérhető itt)

Dénes A. 2021: Eperfa – Hajdanán becsülték, ma mellőzik Turista Magazin online 2021 június 28 (elérhető itt)

Dénes A- Tóth J. 2021: Erdei gyümölcsözön - Turista Magazin online 2021 július 16 (elérhető itt

Dénes A. 2021: Erdei teázás minden évszakban – „Kávé- és teanövények” a természetből - Turista Magazin online (elérhető itt) 

Dénes A. 2021: Húsos som – Az ősz első vadgyümölcse - Turista Magazin online 2021 szeptember 3. (elérhető itt

Dénes A. 2021: Őszköszöntő – vackorral, sommal, mályvával - Turista Magazin online 2021.szeptember 7. (elérhető itt

Dénes A. 2021: Lucfenyő a konyhában: süssünk-főzzünk, fűszerezzünk fenyőtűvel!Turista Magazin online 2021. december 26. (elérhető itt) 


2020


Dénes A., 2020: 25 pálcaütés egy eperfáért- Elfeledett sokoldalú eperfáinkról. JPM blog. (2020.05.19.)

Dénes A., 2020: Tavaszi vadzöldségek a konyhában nagyböjt idején és máskor JPM blog. (2020.04.09.)

Dénes A., 2020: Csűgör, boza, zabkiszi- Elfeledett alkímia a népi konyhákban JPM blog.  (2020.05.08.)

Dénes A., 2020: Vadvirágok nyomában a pécsi piacon. JPM blog. (2020.06.02.)

Dénes A., 2020: Amikor az iratos füvek is megszólalnak - Szent Iván éj növényei. JPM blog. (2020.06.24.)

Dénes A., 2020: Mókusvíz, vadókaszörp, csitkenyés bor – avagy mire jók az őszi vadgyümölcsök? JPM blog. (2020.10.05.)

Dénes A., 2020: A sárgagomba és a vargánya volt a kedvenc - erdei gomba a tányérban régen. JPM blog. (2020.10.20.)

Dénes A.,2020: A régi karácsonyok növényei. JPM blog. (2020.12.18.)

Dénes A., 2020: A természet íze - Vándorkiállításunk digitálisan JPM blog. (2020.04.14.)

Dénes A., 2020: Egyszer volt egy mesekiállítás - Aki nem hiszi, járjon utána JPM blog. (2020.04.23.)

Dénes A., 2020: A JPM Természettörténeti Osztály herbáriuma és gombagyűjteménye JPM blog. (2020.04.06.)

Dénes A., 2020: Vadókaszörp, csitkenyés bor, mókusvíz. Museum.hu (2020.10.27.)

Dénes A., 2020: Szent Iván éjjelének "varázserejű" növényei. Museum.hu (2020.06.24.)

Dénes A., 2020: Füves asszonyok és vadvirágok nyomában. Museum.hu. (2020.06.05.)

Dénes A., 2020: 25 pálcaütés egy eperfáért. Museum.hu. (2020.05.24.)

Dénes A., 2020: A "moslékra" nemcsak a disznók voltak vevők - Nem minden rossz, ami megbuggyan... Museum.hu. (2020.05.13.)

Dénes A., 2020: Lósóska, mályva, vadtorma a tányéron – Vadzöldséges hagyományok a konyhában. Turista Magazin. 2020/06: 84-87.

Dénes A., 2020: Július-augusztus Erdei teázás minden évszakban – „Kávé- és teanövények” a természetből. Turista Magazin. 2020/07: 84-87. 

Dénes A., 2020: Szept: Zölden, éretten, sósan és édesen is csemege – A dió. Turista Magazin. 2020/09: 84-87. 

Dénes A., 2020: Okt.: Savanyú, apró, mégis csodás – A vadalma. Turista Magazin. 2020/10: 84-87. 

Dénes A., 2020: November Zöldet a zöldből ősszel is – Turbolya, borbálafű és társaik. Turista Magazin. 2020/11: 84-87. 

Dénes A., 2020: Lucfenyő a konyhában – Süssünk-főzzünk, fűszerezzünk fenyőtűvel! Turista Magazin. 2020/12: 84-87. 

Dénes A., 2020: Erdei gombák évadja. Turista magazin online. (2020. 09.27.) (elérhető itt)



2019


Abonyi T., Dénes A., Molnár V. A.2019. Seprűkészítéshez használt vadon élő növényfajok Magyarországon. Előadás 2019. március 25., Budapest, a Magyar Biológiai Társaság Botanikai Szakosztályának 1493. szakülése.


Biró, M., Molnár, Zs., Babai, D., Dénes, A., Fehér, A., Barta, S., Sáfián, L., Szabados, K., Kiš, A., Demeter, L., Öllerer, K. (2019): Reviewing historical traditional knowledge for innovative conservation management: A re-evaluation of wetland grazing. Science of The Total Environment. 666: 1114–1125. (pdf)


Biró, M., Molnár, Zs., Babai, D., Dénes, A., Fehér, S., Szabados, K., Kis, A., Demeter, L., Sáfián, L., Barta, S. & Öllerer, K. (2019): Történeti adatok pannon vizes élőhelyek legeltetéséről az elmúlt évszázadokból – szemelvénygyűjtemény. In: Tóth, A. & Tóth, Cs. (szerk.): A Hortobágyi Természetvédelmi Kutatótábor 45 éve. Alföldkutatásért Alapítvány, Kisújszállás. pp.143-165. (pdf)


Dénes A. 2019. "...legyen az asszonynak mivel mosogasson, súrolgasson." A takarítás növényei a népi gyakorlatban néprajzi adatok alapján. Előadás. 2019. február 20. Pécs, a Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja 305. szakülése.


2018


Dénes A. 2018: Wild Plants for sale in the markets of Pécs then and now (Baranya, Hungary) – Acta Ethnographica Hungarica 62(2): 339-372. pdf kérhető


Dénes A. 2018: Vadon termő tápláléknövények, „vad” erjesztésű növényi ételek és italok, mint a magyar népi konyha bio- és gasztrokulturális örökségei. Jó gyakorlat és lehetőségek a vendéglátásban. I. Nemzetközi Turizmusmarketing Konferencia – Generációk a turizmusban. 2018. március 23. Tanulmánykötetet. pp. 403-411. pdf


Dénes A. 2018: Vadon termő tápláléknövények, „vad” erjesztésű növényi ételek és italok, mint a magyar népi konyha bio- és gasztrokulturális örökségei. Jó gyakorlat és lehetőségek a vendéglátásban. Nemzetközi Turizmusmarketing Konferencia – Generációk a turizmusban. 2018. március 23. Absztraktkötet. pp. 75-76. pdf


Dénes A. 2018: Vadon termő tápláléknövények, „vad” erjesztésű növényi ételek és italok, mint a magyar népi konyha bio- és gasztrokulturális örökségei. Jó gyakorlat és lehetőségek a vendéglátásban. –  Ízes vidék. A helyi termékek és a vadon termő növények szerepe a gasztronómiában és a gasztroturizmusban. pp. 44-54. másodközlés: pdf 


Dénes A. 2018. Vadon termő tápláléknövények a Baranya Zöldút mentén. A Gyeregyalog.hu Egyesület kiadása. 84 p. pdf

Dénes A. 2018: Vadnövények a konyhában. - In Németh I.(szerk.): A vadon ízei. Baranyai ökoszakácskönyv. pp. 10-12. pdf

Dénes A. 2018: Samonikle bilje u kuhinji - In Németh I. (ed.): Okusi divljine. Baranjska eko kuharica. pp. 10-12.

Németh I. (szerk.), Dénes A., Várnai A.,Szakács É.Gayer É.Bosnyák I.Sipos Zs. T. 2018A vadon ízei. Baranyai ökoszakácskönyv. pdf

 Németh I. (ed.) .), Dénes A., Várnai A.,Szakács É.Gayer É.Bosnyák I.Sipos Zs. T. 2018: Okusi divljine. Baranjska eko kuharica.

Dénes A., Tóth J. 2018: Csalán és podagrafű. Tél végén is zöldellnek  Turista Magazin. 2018/2: 84-87. 

Dénes A., Tóth J. 2018: Kezdjük a tavaszt komlóval és kucsmagombával.   Turista Magazin. 2018/3: 84-87. 

Dénes A., Tóth J. 2018: A tavasz ízletes ajándékai. Medvehagyma, salátaboglárka, illatos ibolya, sárga gévagomba.  Turista Magazin. 2018/4: 84-87. 

Dénes A., Tóth J. 2018: Virágözön a konyhában.  Turista Magazin. 2018/05: 84-87. 

Dénes A., Tóth J. 2018: Mit keres az ördögszekér a tányéron.  Turista Magazin. 2018/6: 84-87. 

Dénes A., Tóth J. 2018: Erdei gyümölcsözön.  Turista Magazin. 2018/07-08: 84-87. 

Dénes A., Tóth J. 2018: Őszköszöntő vackorral, sommal, mályvával.  Turista Magazin. 2018/9: 84-87. 

Dénes A., Tóth J. 2018: Itt a gesztenyeszezon.  Turista Magazin. 2018/10.: 84-87. 

Dénes A., Tóth J. 2018: Izzik a galagonya.  Turista Magazin. 2018/11: 84-87.  


2017


Kisbenedek T. 2017: In memoriam Vass Anna mikológus, muzeológus (1930-2016)  JPM Évkönyv 54: 609-618. pdf


Varga Á. 2017: Határmezsgyéket járó garabonciás. –  Évkönyv 54: 515-517. pdf


Dénes A., Bíró M. 2017: Erjesztéssel feldolgozott vad- és kultúrnövények Magyarországon – etnobotanikai áttekintés.   JPM Évkönyv 54: 9-45. pdf


Dénes A. 2017: Vadnövények gyűjtögetése és piaci árusítása Baranya megyében egykor és ma. Etnobotanikai áttekintés és napjaink gyakorlata. –  Évkönyv 54: 47-104.pdf


Erdős L.,Bátori Z., Penksza K., Dénes A., Kevey B. Kevey D., Magnes, M., Sengl, P. and Tölgyes Cs. 2017: Can naturalness indicator values reveal habitat degradation? A test of four methodological approaches. Polish Journal of Ecology 65: 1–13. pdf kérhető


Dénes A., Tóth J. 2019: Innivaló növények.  Turista Magazin 2019/2: 84-87.

Dénes A. 2019: Tavaszköszöntő vadzöldségek.  Turista Magazin 2019/3: 84-87.

Dénes A. 2019: Az ehető falevelek ideje.  Turista Magazin 2019/3: 84-87.

Dénes A. 2019: Az erdők zamatos ajándéka.  Turista Magazin 2019/4: 84-87.

Dénes A. 2019: Bodzavirág bundában, szegfűgomba sült vajban.  Turista Magazin 2019/5: 84-87.

Dénes A. 2019: Eperfa – Hajdanán becsülték, ma mellőzik.  Turista Magazin 2019/6: 84-87.

Dénes A. 2019: Húsos som – Az ősz első vadgyümölcse.  Turista Magazin 2019/7-8: 84-87.

Dénes A. 2019: Erdei gombák hónapja. Turista Magazin 2019/9 84-87.

Dénes A. 2019: Fagyos derek érlelik az év utolsó vadgyümölcsét.  Turista Magazin 2019/10: 84-87.

Dénes A., Tóth J. 2019. A természet télen is tartogat finomságokat.  Turista Magazin online. 2019. január 13.(elérhető itt)

Dénes A., Tóth J. 2019. Kezdjük a tavaszt komlóval és kucsmagombával.  Turista Magazin online. 2019. március 15. (elérhető itt)

Dénes A., Tóth J. 2019. Erdei gyümölcsözön.  Turista Magazin online. 2019. július 27. (elérhető itt)

Dénes A. Tóth J. 2019. Izzik a galagonya  Turista magazin online. 2019. október 27. (elérhető itt)



2015


Dénes A. 2015: A Villányi-hegység tájhasználatának történetéhez. Tájhasználat a 20. századig és nagyharsányi területtörténetek botanikai megközelítésből - A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 53: 11-26. Pécs. (letölthető pdf)


Kisbenedek T. 2015: Adatok a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya egyenesszárnyú (Orthoptera) gyűjteményéből - A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 53: 27-38. Pécs.(letölthető pdf)


Varga Á., Dénes A., Török I. 2015: Múzeumpedagógia és múzeumandragógia a JPM Természettudományi Osztályán (2009-2014) - A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 53: 335-344. Pécs.(letölthető pdf)


Sõukand, R.,  Pieroni, A., Biró, M.,  Dénes, A., Dogan, Y., Hajdari, A., Kalle, R., Reade, B.,  Mustafa, B., Nedelcheva A., L. Quave, C., Łuczaj Ł., 2015.: An ethnobotanical perspective on traditional fermented plant foods and beverages in Eastern Europe. - Journal of Ethnopharmacology 170 (2015) 284–296. (letölthető pdf)


Dénes A.,, Varga A., Bartha S. G., Tóth M., Dénes T., Papp N.: Rózsa- és galagonyafajok a magyar népi táplálkozásban (Rose and hawthorn species in the traditional Hungarian foods).- „I. RÓZSA- ÉS GALAGONYA-KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN” NEMZETKÖZI KONFERENCIA 2015. MÁJUS 29–30. GÖDÖLLŐ Konferencia-kötet. 230-232. (letölthető pdf)


Erdős L., Bátori Z., Dénes A., Kevey B., Kevey D., Magnes M., Penksza K., Sengl P., Tölgyesi Cs.: An evaluation of the effectiveness of relative naturalness indicator values in assessing habitat degradation. Austrian Journal of Forest Science - 132. Jahrgang (2015), Heft 3, S. 145–168.


Erdős L., Dénes A., Tolnay D., Magnes M., Bátori Z., Tölgyesi C., Kevey B. (2015): Phytosociology and nature conservation value of thermophilous oak forests in a South Hungarian karst area. Austrian Journal of Forest Science  132. Jahrgang (2015), Heft 2, (letölthető pdf)


Burján I., Kőszegi G., Sárközi K., Dénes A., Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2015: Hagyományos gazdálkodás tanösvény, Ős-Dráva Látogatóközpont – Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Pécs. p. 29. 


Dénes A. 2015: Vadzöldségek - Herbáció X / 4: 46-49. 


Dénes A. 2015: Levéltári és történeti gyűjteményi adatok a Villányi-hegység tájhasználatának és természetvédelmének múltjához - Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja szakülése - előadás


Dénes A. 2015: A pécsi piacok vadnövényei egykor és napjainkban - Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja szakülése - előadás


Dénes A. 2015: Elfeledett ehető növényeink - előadás és etnobotanikai műhelybeszélgetés Somogyhárságy, 2015. április 29. - A múlt nyomában Magyarlukafán és Somogyhárságyon sorozat a Dél-Pannon Múzeumokért Egyesület szervezésében - előadás


Dénes A., Bíró M 2015: „Gasztrobotanikai” adatok az erjesztéssel feldolgozott vad - és kultúrnövényekről Magyarországon - Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja szakülése - előadás


Varga Á. 2015: Múzeumpedagógia a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályán. Lehetőségek kihívások, múlt, jelen, jövő - Képzők Képzése Műhely. PTE FEEK, Pécs - 2015. február 18. - előadás

Bejegyezte, fotó: Dénes Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése