2017. február 28., kedd

Alapfokú gyógynövényismereti tanfolyam 2017. Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya, Pécs

A tanfolyam leírása

Napjainkban a természetes gyógymódok, ezen belül a gyógynövények alkalmazása reneszánszát éli. Szerezhetünk információkat szakkönyvekből, folyóiratokból és a médiából is, ahol az érdeklődők részére számos tanács és praktikus javaslat áll rendelkezésre. Nem mindegy azonban, hol és mit olvasunk, hiszen időnként ugyancsak nehéz eligazodni az elérhető források között.
Az ismeretterjesztő képzés 21 (7x3) elméleti óra keretében mutatja be a napjainkban legfontosabb hazai és külföldről származó gyógynövényeket a fő hatóanyagokkal, készítménytípusokkal és alkalmazási lehetőségekkel. A résztvevők áttekintést kapnak a legfontosabb forrásmunkákról, amelyekben egyes növényeknek biztonsággal utánanézhetnek. 

A 25 gyakorlati órán (6 alkalom) lehetőség nyílik arra, hogy a természetben, illetve termesztésben, valamint a gyakorlati felhasználásban is ismerkedjünk a tanult növényfajokkal. A program része fény- és sztereomikroszkópos bemutató, az illóolajok és az aromaterápia biztonságos használatának gyakorlati lehetőségei; a házi gyógynövénypatika biztonságos használata; kézműves kenőcsök, teakeverékek, illatzsákok készítése. A tanfolyamon a résztvevők gyógynövény-fajismeretének bővítése is cél, a vadontermő fajokkal több mecseki túrán is ismerkedünk. Ellátogatunk a pécsi Melius Gyógynövénykertbe és a márfai Rozmaring Fűszerkertbe is levendulaszüret idején. A program zárásaként közös „gazfőzésre” is lehetőség nyílik a cserkúti Biobia Portán vadon termő gyógy-, fűszer-, és tápláléknövények felhasználásával.
A tanfolyam oktatói a gyógynövényismeret és a fitoterápia szakértői, akik évek óta foglalkoznak a téma oktatásával és kutatásával. Szervező, háziasszony és kapcsolattartó, illetve a terepgyakorlatokon a terepi fajismeretet oktatja Dénes Andrea botanikus (JPM). Közreműködő szervezetek: Melius Gyógynövénykert (Pécs), Rozmaring Fűszerkert (Márfa), BioBia Porta Pajtaszálló (Cserkút).
A tanfolyam alapfokú, hivatalos végzettséget nem ad. 


A tanfolyam elméleti és kézműves gyakorlati óráinak helyszíne:
Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály (Pécs Szabadság u. 2.) kiállítótér (előadó) és Tücsökterem (oktatóterem).  

Óraszámok: 
7 x 3 óra, összesen 21 óra elmélet
6 alkalom, összesen 25 óra gyakorlat
Összesen: 46 óra.

A tanfolyam részvételi díja: 28 000,- Ft (600 Ft /óra), amely fedezi az elméleti és gyakorlati foglalkozások tandíját, anyagköltségét, szervezését és lebonyolítását. Az ajánlott irodalom költségét és a terepgyakorlatok utazási költségeit a tanfolyam részvételi díja nem tartalmazza.

A tanfolyam minimum 20, maximum 30 fő részvételével indul.

Információk jelentkezéshez, tandíj-fizetéshez:

Fizetési módok: (Befizetés 20 fő jelentkezése után, melyről értesítést küldünk)
A részvételi díjat egy összegben kérjük befizetni, lehetőségek:
 - készpénzben (a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Kiállítás pénztára Pécs, Szabadság u. 2. Nyitva: kedd-szombat: 10-16-ig.)
 vagy átutalással (számlaszámot a jelentkezés elfogadásakor küldünk)

Megjegyzés: A befizetett részvételi díjat a tanfolyam megvalósulása esetén, a résztvevő akadályoztatása miatt visszatéríteni nem tudjuk, de a részvétel joga más személyre átruházható.

Jelentkezés e-mailben: gyogynoveny.tanfolyam.pecs@gmail.com címen
Info: 06-72-213419 (Dénes Andrea)
Kapcsolattartás: a fenti e-mail címen

A jelentkezés során e-mailben kérjük megadni a következő adatokat:
- név
- cím
- e-mail cím
- telefonszám

Jelentkezési határidő: 2017. április 10. (pár jelentkező végül nem tud jönni így lett még pár hely határidő után)
A jelentkezés elfogadásnak visszaigazolása után, a tanfolyamdíj befizetését legkésőbb 2017. április 14-ig kérjük. Túljelentkezés esetén a jelentkezési sorrendet vesszük figyelembe. A jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik véglegessé. Várólistát állítunk és az esetleges visszalépők helyét szintén  a jelentkezés sorrendjében töltjük be.

JPM Gyógynövényismeretei tanfolyam programja (szerdai és szombati napok)

ELMÉLETI ÓRÁK
2017. április 19.
(3 óra)
16.45-19.45
Adminisztráció, általános tájékoztató
Bevezetés: A gyógynövényhasználat rövid története az ókortól napjainkig; népi gyógynövényismeret, etnobotanikai alapismeretek; ajánlott szakirodalom és egyéb biztonságos források
2017. április 26.
(3 óra)
16.45-19.45
Mit nevezünk gyógynövénynek? Alapvető jogszabályok, minőség-ellenőrzés; gyógynövénytartalmú készítmények elérhetősége és beszerzése napjainkban; készítménytípusok; fő hatóanyagcsoportok néhány gyógynövény-példával
2017. május 3.
(3 óra)
16.45-19.45
Vadon termő gyógy- és fűszernövények, ehető vadnövények; gyűjtési lehetőségek és jogszabályok
2017. május 10.
(3 óra)
16.45-19.45
Termesztett gyógy- és fűszernövények; termesztési lehetőségek és szabályok
2017. május 17.
(3 óra)
Illóolajok alkalmazása, aromaterápia (bemutatóval)
2017. május 24.
(3 óra)
16.45-19.45
Fitoterápiai alapismeretek I. (szervrendszerek szerinti csoportosítás)
2017. május 31.
(3 óra)
16.45-19.45
Fitoterápiai alapismeretek II. (szervrendszerek szerinti csoportosítás)

GYAKORLATI ÓRÁK
2017. május
6. (5 óra)
8-14-ig
(esőnap: május 7. vasárnap *)
Vadon termő gyógynövények és tápláléknövények fajismerete (gyalogtúra I.)
Mecseki helyszín, későbbi megjelöléssel; megközelítés helyi autóbusszal (vagy egyénileg gépkocsival)   
2017. június 7.
(3 óra) 16.45-19.45
Látogatás a pécsi Melius Gyógynövénykertben; fény- és sztereomikroszkópos bemutató; preparátumok, szárítmányok
2017. június 14.
(3 óra)
16.45-19.45
Kézműves műhely: illóolaj-tartalmú kenőcsök, teakeverékek, illatzsákok készítése Helyszín: Janus P. Múzeum Természettudományi Osztály, Pécs Szabadság u. 2.
2017. június 17.
(5 óra)
8-14-ig Esőnap*:
június 18. vasárnap
Vadon termő gyógynövények és tápláléknövények fajismerete (gyalogtúra II.). Mecseki helyszín, későbbi megjelöléssel; megközelítés helyi autóbusszal vagy egyénileg gépkocsival 
2017. június 24. (3 óra + utazás 

Látogatás a márfai Rozmaring Fűszerkertbe, levendulaszüret, gyógynövénytermesztés ismeretek. Megközelítés telekocsival. Utazás (telekocsi) egyeztetése a június 17-ei tanfolyamnapon vagy telefonon.
2017. június 30.
(4 óra) 15-19-ig
Vadon termő gyógynövények és tápláléknövények fajismerete túra III., majd közös főzés vadnövények felhasználásával a cserkúti Biobia Portán. Találkozás a helyszínen. Növényismeret a falu közeli erdőkben, gyepekben és patakparton. 

*Esőnap: egész napos vagy hosszú idejű szakadó eső esetére érvényes, előzetes egyeztetés mellett
A túrák nehézségi foka: könnyű túrák nagyobb szintemelkedés nélkül  
Bejegyezte: Dénes Andrea
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése