2016. január 19., kedd

Visszatekintés 2015. évi sikeres rendezvényeinkre V. - Múzeumok Éjszakája a Fény jegyében

A Múzeumok Éjszakája nálunk már reggel kezdődött. Fénykedvelő élőlények nyomában járva túráztunk a Jakab-hegyen. Az este pedig a Fényfürkészet című rajzpályázat eredményhirdetésével kezdődött. A rendezvényt megelőzően kiállítottuk a „Fény Éve” rajzpályázat zsűrizett díjnyertes, és kiállításra érdemes alkotásait. Három korosztály, két alkotói kategóriában nyújtotta be a munkákat, melyek a Természettudományi Múzeum kistermébe kerültek.


A szervezők tematikus családi foglalkozásai és a közreműködők által vezetett, nyári napfordulóhoz kapcsolódó hagyományőrző programokkal telt az este. Néptánc Dénes Anettel, fény és festmény Pál Rita grafikussal. Nagy sikere volt a tudományos programoknak is: Fizikusok látványos bemutatója, majd csillagászati előadás és csillagnézés következett, az estét pedig tűzzsonglőrök látványos előadása és a kapcsolatokat egész évre megerősítő tűzugrás zárta.


A Mecsek Ökocsali gaznövényes, helyi termék
kóstolója mindig sikeres
A  Múzeumok Éjszakáját megelőző héten zajlott a Fény-tábor, a Tudatos Környezetünkért Egyesület közreműködésével. A program lezárásaként fontosnak tartottuk a hét során lezajlott tevékenységek, témakörök bemutatását a nagyközönségnek. A tábor témaköreinek szakemberei ezúttal felnőttek számára is terjesztették az ismereteket, másrészt – különösen a témahét résztvevői érdekében – fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek maguk is részesei lehessenek az ismeretterjesztésnek. Így, az általuk készített tárgyak (magnevelde, kaleidoszkóp, periszkóp, naprendszer-modell) bemutatása mellett egyszerű formában ismereteket közvetítsenek, és játékos feladatot is adjanak a látogatók számára. A feladatok  a szentjánosbogár életmódjával kapcsolatos kvízkérdések és képkirakó voltak.



A gyerekek közreműködésének eredménye várakozáson felüli volt. A nagyobbak közül többen úgy értékelték, hogy a „standolás” a Fényfürkészek sátrában a hét egyik legizgalmasabb programja volt. Itt erősödtek meg igazán a korábban szövődő barátságok is, de főként: itt tudatosult bennük a hét során tanult ismeretek hasznos és szerteágazó volta, hiszen átélhették az ismeretek átadásával járó pozitív külső megerősítés élményét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése