2016. január 19., kedd

Jurassic Túraklub (Természettudományi Múzeum, Pécs, 2016)

A túraklub működése, csatlakozási lehetőség


A 2015 szeptemberében indult Jurassic Túraklub a Pécsi Kulturális Központ által szervezett, múzeumpedagógusunk által vezetett nyári túratáborok törzsközönségéből toborozta első tagjait, majd a tagok ismeretségi köréből spontán jelentkeztek új tagok. lehet még csatlakozni hozzánk, de célunk, hogy a fiatalkorú klubtagság létszáma ne haladja meg a 35 főt, így válhatunk valódi közösséggé, feltételezve, hogy a tagoknak legalább kétharmada megjelenik az egyes túrákon. A programokon alkalmilag szülők is csatlakozhatnak gyermekeikhez - a szülők "külső" tagok, akik bármikor díjmentesen részt vehetnek túráinkon.

Fő célunk a Mecsek és Baranya természeti értékeinek bemutatása, és a 7-16 éves korosztály mozgásigényének kielégítése. Cél emellett, hogy a természeti értékeket az évszakos változások folyamatában ismerjék meg a gyerekek,  s emellett az adott hónap ünnepnapjaihoz kötődő népi hagyományokat, illetve az utunkba eső kulturális látnivalókat is ismertessük dióhéjban. A túrák többségét követően feladatlapot is küldünk ki a résztvevőknek, melynek megoldásáért jutalom-matrica, az év végén legtöbb matricát gyűjtőnek pedig jutalom-könyv jár.

Őszi és tavaszi szezonban minden hónapban van egy kirándulásunk, többnyire szombati napon vagy szünidőben, emellett két téli túrát is megvalósítunk.

Egy-egy új klubtag nevezésével a család a múzeumot is támogatja, melyet mi is kedvezménnyel szeretnénk viszonozni.  A 8 alkalomból álló sorozatra  3000 Ft-ért lehet bérletet váltani, a diák állandó tag lesz a "klubban", nyolc alkalommal jöhet túrázni, a szülő pedig  bármikor díjmentesen csatlakozhat, és további kedvezményként, KÉT alkalommal a tanév során valamely kiállításunkra vagy nem emelt díjas programunkra egy diákjegy fejében ketten léphetnek be: klubtagunk és egy társa  vagy felnőtt kísérője.


2015. első félév túrái

Túrasorozatunk első programján a Szent Mihály napja alkalmából a Mecsekszabolcsi Szent Mihály forráshoz kirándultunk, Árpádtetőről indulva, Pécs-Somogy érintésével. Az első túrán nem kedvezett nekünk az időjárás, ezért az eredetitől eltérő időpontban, párás, barátságtalan időben, de jó hangulatban zajlott a program. Ekkor választottak név-lehetőségeket a klub számára a gyerekek, majd e-mailben lehetett szavazni a végleges elnevezésre.


Októberi túránkat az őszi szünetben tartottuk. Az időjárás kellemes volt, 30 feletti létszámot vonzott "Sárkányok és remeték nyomában" című programunk a Mecsekbe. A Büdös-kútnál és a Sárkány-forrásnál kincset is kerestünk (geocaching), és ismerkedtünk a források mondáival. Izgalmas program volt a lábnyom-öntés: büszkeségünk, a gímszarvas-nyom ma is múzeumunk Tücsök-termében (a foglalkoztatóban) díszeleg.

Novemberben Szent Márton nap alkalmából a JPM Néprajzi Osztálya emléktúrájához csatlakoztunk, és népes társasággal nagy túrát tettünk a Szent Márton út kelet-mecseki szakaszán. A gyerekek számára a legérdekesebbnek a kisújbányai szárazmalom és az Óbányai-völgy szépséges sziklái bizonyultak.

Decemberi túránkat a téli szünet első hétköznapján tartottuk. Sejtelmes, ködös időben indultunk, majd a Melegmányi-völgybe érve csodálatos tavaszias hangulatú tájon folytattuk utunkat.



 Segítőnk és kísérőnk, Bánvölgyi Vilmos jóvoltából a gyerekek megismerkedtek a források tisztításának technikáival, és többen lelkesen csatlakoztak Mecseki Forrásvédnökök mozgalmához.


Köszönjük a Radírpók Túraclub eddigi segítségét túráink lebonyolításában!

Jövőbeni túráink hirdetéseit itt, a blogunkon nyomon követheti! Klubtagság igénye vagy túrára jelentkezés esetén keresse a túravezetőt: Varga Ágnes, termtudmuzeumpecs@gmail.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése