2016. január 19., kedd

Visszatekintés a 2015-ös év sikeres programjaira - Magvető vetélkedő

Célok:  a mezőgazdasági szakmák népszerűsítése, és a mezőgazdasági szektor presztízsének erősítése a városban és falun élő fiatalok körében egyaránt. A játék során a résztvevők megismerhették a mezőgazdasággal kapcsolatos foglalkozásokat. A feladatok, valamint a terepi kirándulások, személyes találkozások révén igyekeztünk  vonzóvá tenni a szektort a pályaválasztás előtt álló 10-12 évesek számára. Szemlélet-formáló programunk a „föld-közeli” látásmód kialakítása, mely a gazdálkodó életmód megbecsülésére, a korszerű, fenntartható mezőgazdaság alapjainak megismerésére buzdította a résztvevő diákokat. Programunknak különleges aktualitását adott múzeumunk Néprajzi Osztályának 2015. tavaszán nyíló „Búza - kenyér – élet” című kiállítása.
 A játék menete: A vetélkedőre februárban 30 három fős csapat nevezett, melyeknek túlnyomórésze a megye vidéki iskoláiból, kisebb része pécsi iskolákból kapcsolódott be a játékba. Három levelezőforduló során válogatódott ki a döntőbe jutó 12 csapat. A levelezőfordulók feladatai között olyan interaktív elemek is szerepeltek, például időjárás-megfigyelés, kísérletek a talajtípusokkal és fénnyel, interjú ismerős gazdálkodókkal. beszámolóik alapján az utóbbi feladatot különösen élvezték a csapatok, az őket vendégszeretően fogadó gazdálkodók körében pedig szélesebb körben ismertté válhatott nemes célokkal induló oktatási programunk.

A döntőt megelőzően a Néprajzi Múzeum Búza-kenyér-élet kiállításán kaptak tárlatvezetést a résztvevők, melynek keretében a régi és új mezőgazdasági eszközöket ismerhették meg  - sőt, közös magvetés is zajlott a múzeum udvarán. 

A döntőbe jutott csapatok két felkészítő-kiránduláson vehettek részt. Első alkalommal a bicsérdi Aranymező Zrt. tevékenységét és a Hamvaskert gazdaság őstermelőinek fenntartható gazdálkodását ismerhették meg. Második alkalommal a malmok működésével és a kenyérsütés fortélyaival ismerkedtünk az Orfűi Malommúzeumban. A gyerekek itt "csapatjelvény" gyanánt saját készítésű péksüteményeket és frissen sült kenyeret kóstolhattak. 



A vetélkedő döntője:
A május 20-ai döntő változatos feladataira való felkészülés során a csapatok a levelezőfordulókon és kirándulások során megszerzett ismeretekre építhettek. A vetélkedő első három helyezett csapata és az első pécsi helyezés:
1.   SZIGETVÁRI SZÁNTÓVETŐK - Istvánffy Miklós Általános Iskola, Szigetvár
2.   MOHÁCSI SÜNÖK - Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola, Mohács
3.   GAZDÁSZOK - Istvánffy Miklós Általános Iskola, Szigetvár
4.   MAGVETŐ KACSÁK – BVKI Bártfa Utcai Általános Iskola, Pécs

A támogatóknak köszönhetően a döntőn szereplő csapatok mindegyike részesült tárgyjutalomban, a legügyesebb négy csapatra pedig a bicsérdi Aranymező Zrt. által felajánlott jutalomtábor várt.

 Ízelítő a tábor programjaiból: 
Falukutatás – interjú a lakosokkal;
kézműves-foglalkozás növényi alapanyaggal;
kirándulás Sellyére városnézés, strand;
 a DASZK szentlőrinci tangazdaságának bemutatója;
tájékozódási vetélkedő a bicsérdi tó körül;
mezőgazdasági gépismeret testközelből!


Támogatóink:

Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet

Bicsérdi Aranymező Zrt.

Termelőszövetkezetek Baranya Megyei Szövetsége, 

Szentlőrinci Újhelyi Imre Szakképző Iskola

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése