2020. január 21., kedd

Óvodásajánló, 2020. télutó

Kedves Óvónők! Múzeumunk költözés miatt bizonytalan ideig zárva, de ez nem tántorít el minket a foglalkozások tartásától. A múzeum továbbra is szeretne a gyerekek környezeti nevelésének hasznos eszköze lenni. Kitelepülős foglalkozásokat kínálunk az óvodáknak,
 télire, s számolhatnak velünk a tavaszi jeles napokra is!


Az év állatai, 2020.
Huhog, sziszeg, lubickol – Az év madara, hüllője, emlőse és rovarja

Miért gondolják a bagolyról, hogy bölcs? Hol töltik a telet a fülesbaglyok? Mely kígyó „mérgesek”? Meg lehet különböztetni a siklót a viperától? Nem fázik a vidra télen?
Ehhez hasonló kérdésekre válaszolunk, papírkígyót gyártunk, kislabdákkal kipróbáljuk, hogyan dolgoznak a galacsinhajtó bogarak… Kígyóbőrt tapogatunk, fényes hátú bogarakat nézünk mikroszkóp alatt, és a foglalkozáson szerepel Bubó, gyűjteményünk fülesbaglya is.

Fülelj, szagolj, simogass!

Múzeumunk egyre több állat- és növényvilággal kapcsolatos tárgyat gyűjt össze, arra célra, hogy legyenek kézbe vehető tárgyak is a gyerekek számára.

Érzékszervi gyakorlatokra épülő foglalkozásunk során erdei és házi állatok szőrméjével, aganccsal, termésekkel ismerkedünk, állatnyomokat tapogatunk bekötött szemmel.

Állathangokat hallgatunk meg a kiállítótérben, és megpróbáljuk kitalálni, melyik kiállított vadtól/madártól származik.
Erdei illat-mintákat is kipróbálunk, majd kitalálósdit játszunk a nagy zsákban kitapogatható természeti tárgyakkal.



Mit mesél a téli erdő?

E foglalkozáson hazánk vadon élő állataival ismerkedünk.  A foglalkozás során kiderül, hová tűntek az erdőből nyári kedvenceink.
Játékosan csoportosítjuk az állatokat, megtudjuk, „ki” költözik melegebb vidékre,
ki alszik téli álmot.            
A foglalkozást mozgásos játékok, találós kérdések, állathangok hallgatása színesítik. Végül a csoport elkészítheti az évszaknak megfelelően benépesített,
háromdimenziós erdejét.
Időtartam kb. 60 perc kézművességgel (választható)  együtt.


„Csácsogó madárka”
Természetismereti foglakozás közismert, madár-motívumos gyermekversek, népi mondókák felhasználásával. A versek-dalok „madár-szereplők” révén - dióhéjban - a jellegzetesebb madárfajok felismerése és a téli madárvédelem módszereinek megismertetése a cél.
A foglalkozáshoz választható kézművesség: madaras kép, terménnyel díszített keretben. Időtartam kb. 60 perc kézművességgel együtt.

Korosztály: mindkét foglalkozást (téli és madaras) nagycsoportos óvodásoknak ajánljuk.
A foglalkozások részvételi díja: 400 Ft/fő + 3000 Ft kiszállási díj (több csoport esetén egy kiszállási díjjal számolunk)
Kézművesség (választható) + 100 Ft/fő anyagköltség

Előzetes bejelentkezés: termtudmuzeumpecs@gmail.com, Varga Ágnes, 30-2575170


Bejegyezte: Varga Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése