2017. január 11., szerda

"Zöld kincseink kutatói Pécsett" tehetséggondozó-program - 2016. őszi félév

Zöld kincseink kutatói a JPM Természettudományi Múzeumában
– a tehetségprogram őszi féléves tevékenysége


Zöld kincseink kutatói? Azok meg kicsodák☺?




Csoportunk azzal a céllal alakult meg a JPM Természettudományi Osztályán, hogy a már több éve programjainkat látogató, természetbúvárkodás iránt érdeklődő ifjú tehetségígéretek figyelmét felhívjuk Pécs természeti értékeire, különös tekintettel a pécsi parkokban fellelhető „természet-darabkák” értékes növény- és állatfajaira. Eközben a tagoknak lehetőségük nyílik dióhéjban megismerkedni különböző terepi kutatási módszerekkel, és találkozni lehet komoly kutatókkal, akiknek szemlélete, tudása példaértékű lehet a gyerekek számára.

Mivel a csoport nagyobb része egyúttal ifjúsági túra-klubunk tagja is, így természetesen adódott feladatul, hogy az egyes városrészekből induló, könnyen bejárható túraútvonalakat is felmérjük, külön figyelmet fordítsunk az erdei élővilágra és annak védelmére is.



(A túraprogramok beszámolói szintén a blogon találhatóak, a Jurassic Túraklub 2016-os beszámolójánál.) 

A munka két mikro-csoport – kutatói és vizuális (rajzműhelyes) – keretei között zajlik. A cél az ismeretszerzés mellett egy Pécs és Pécs környéke néhány természeti értékét, és azok vizsgálatát bemutató, szemléletformáló kiállítás közös létrehozása. E tevékenység során a mikro-csoportok együttműködnek, azaz a kutatók által feltárt érdekességek bemutatásnak kreatív módjaira a vizuális csoport nyújt ötleteket, segít a grafikai tartalom megvalósításában, majd együtt állítják össze a kiállítást.

A program a Dél-Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület projektje, melyet a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával bonyolítunk le. Ennek köszönhetően a résztvevők jutalma egy három napos természetismereti-természetvédelmi kirándulás Vas megyében, a szombathelyi Savaria Múzeum és a Kerekerdő Alapítvány partnerségével.


Alább olvashatjuk, miként teltek az őszi félév hónapjai a kutatók és rajzosok számára:

Szeptember:

Az első foglalkozás (2016. szeptember  16.) célja a programterv rövid ismertetése és tematikánkhoz köthetően csapatépítő foglalkozás egy várossal kapcsolatos óriás-társasjáték révén. Köszönjük a KultúrAktív Egyesületet képviselő Pfaff Éva bemutatóját és játékvezetését!



A második alkalommal, egy héttel később került sor a kompetenciamérésre Fükéné Walter Mária oktatásszakértő vezetésével. Marika több korosztálynak megfelelően többféle írásbeli feladatot állatott össze, de mindegyikük találóan kapcsolódott környezeti kutatásaink témaköréhez.




Fükéné Walter Mária vezeti a derűs hangulatú kompetencia-mérést

Október:

Október 7-én pénteken délután az első terepi hétköznapi programunk a Béke-parkban főként  a  patak élővilágának megfigyelését célozta. Csabai Zoltán és Móra Arnold, (hidrobiológusok a PTE TTK Biológiai Intézetéből) a szennyezettnek vélt patakból rövid „halászat” eredményeként igen fajgazdag „zsákmányt” tárt elénk, ezzel bátorítva gumicsizmás csapatunkat a további keresgélésre. 




hegyi szitakötő lárvái az Éger-patak Béke-parki szakaszáról,
fotózta Máthé Balázs a kutató csapatból

A fajösszetételből kikövetkeztethető, hogy a patak szerencsére nem olyan szennyezett, mint a látszat alapján sejtenénk. Ahogyan a fotókról és a Lovas-fiúk kutatási naplójából is kitűnik, víziskorpiótól a hegyiszitakötő-lárváig nagy változatosságban találhatóak meg a vízilárvák és kifejlett rovarok, alsóbbrendű rákok és  férgek.



víziskorpió, Máthé Balázs csapat-tag fotója

Október 8-án az Alkoss velünk! program keretében a vizuális csoport tagjai a látogatók között, ezzel őket is bekapcsolódásra bátorítva „műhely-munkáztak” délelőtti családi matinénkon. Ezúttal – Kövekbe rejtett múlt kiállításunk záróprogramjaként - környezetünk földtörténeti érdekességei volt a téma – a Komlosaurus és más Kárpát-medencei dinók portréi mellett egy jurakori háttér-tájkép is elkészült.


Október 15-én A Várfal-sétány volt az aznapi terepfelmérés helyszíne. A vizuális csoport a mandulafa-sétánynál kezdte a munkát, az építészeti elemek és természeti elemek (fák, virágágyások) harmóniájának tanulmányozásával.. A kutatós mikrocsoporttal közben Várfal-sétány leginkább természetközeli szakaszán helyeztünk ki rovarcsapdákat. 

csapdák kihelyezése a Várfal-sétányon

 A kutatók által is használt módszert alkalmaztuk, de a doboz fedettségére és elrejtésére a tapasztalatok alapján a tavaszi vizsgálatok során majd jobban kell ügyelnünk, mivel ezen a helyen a műanyagpoharak túlzott taposásnak és földbehordásnak voltak kitéve. A gyűjtés eredménye így csak néhány holyva, egy légy és néhány verőköltő bodobács volt (a csapdákat 4 nappal később ellenőriztük!)

Rovarhatározás Tibor bácsival, a JPM muzeológusával

A határozást mikroszkóp használata segíti

A csapdakirakás után megcsodáltuk a múzeum botanikusa által szervezett időszakos gombakiállítást, majd közösen azonosítottuk, meghatároztuk Lovas Benedek és Mátyás Béke-parkban gyűjtött kincseit: a termés- és levélgyűjtemény a feladatként vállalt kutatási napló melléklete volt.

Gomba-kiállítás

A Lovas-fiúk termés- és levél-gyűjteménye a Béke-parkból

Határozás

November
November nagyon termékeny időszaknak bizonyult a zöld kincses csapat munkájában, hiszen ekkor  az őszi szünet három hétköznapját jól kitudtuk használni terepi és műhely-feladatokra.

November 2-án a rajzos csapat találkozott, hogy befejezze az Alkossunk együtt! napon megkezdett ősvilági életképet, és a Béke-park térképét.

November 3-án mindannyian, az őszi szüneti múzeumi tábor résztvevőivel együtt (így dupla-létszámmal) kivonultunk a Balokány-parkba terepfelmérésre. Itt Hohmann Balázs környezetmérnök várt bennünket a Tudatosan a Környezetünkért Egyesület képviseletében.


A Balokányban Hohmann Balázzsal



Mocsárciprus lélegzőgyökereinek tanulmányozása
Balázs kalauzolt bennünket a tó környékén és beszélt a környezeti problémákról, melyek megoldásaira a csapat tagjainak adtak ötleteket. A hideg miatt hamarosan a civil pavilonba vonultunk, és ott néztük meg a középiskolások által forgott interjúfilmet a Balokányról. 

Ezek után két csoportban végeztünk kísérleteket, felváltva: egyik csoport a tehetségcsoport új vízvizsgálati kofferjével a Balokány-tó vizének vegyi elemzését végezte el, másik csoport pedig a talaj rétegződését vizsgálta meg H. Balázzsal.


November 18-án pénteken a Kertváros környezeti problémáit és élővilágát néztük meg dióhéjban. A program elején a múzeumban madárkalácsot gyúrtunk a kertvárosi telelő madarak számára.



Bánatunkra már téli időszámítás van ilyenkor, így viszont a sötétedésből adódóan a kutatási nap játékos kalandsétává alakult a sötétben, mikor is denevérhangokra és fák tetején sejlő varjúfészkekre figyeltünk, így alkalom nyílott a madárvédelmi problémákra (természetvédők és lakosság konfliktusa) felhívni a figyelmet. Hogy mi is tegyünk valamit az itteni madárvilágért, kihelyeztük a bokrokra a madárkalács-meglepetést. Szó esett még a szelektív hulladékgyűjtés szabályairól és a panel-negyedek környezeti állapotáról.

December

December 9-én egy csapat-vetélkedővel összegeztük az őszi félév eseményeit és ismereteit.


Betűháló  a terepen megismert fajokból

 A program végén a résztvevők megjutalmazására „váratlanul” beállított a Mikulás.


Mikulást hallgatva

És végül az évzáró búcsútúra következett... A Túraklub beszámolóját lásd szintén a blogon:
http://termtudmuzeumpecs.blogspot.hu/2017/01/jurassic-turaklub-2016-oszi-felev.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése