2017. október 17., kedd

Erdei gombász hétvége és gombakiállítás

2017. október 26–29.

Helyszín: JPM Természettudományi Múzeum (Pécs, Szabadság u. 2.) és az erdő

2017-ben második alkalommal szervezzük meg az erdei gombász hétvégét és a gombakiállítást. A program célja a tavalyi sikeres rendezvényhez hasonlóan  a Mecsek és környéke gombavilágának megismertetése a nagyközönséggel testközelből, így a programban szerepel frissen gyűjtött gombák kiállítása, terepi gombászás, ismeretterjesztő előadások. 

A kiállítási anyag gazdagítása érdekében a szervezők szívesen fogadják a pécsi és baranyai túrázók által gyűjtött gombákat is, melyeket október 24-től 28-ig (keddtől szombatig), naponta 10-16-ig lehet a Természettudományi Múzeumba beadni. Fontos: Kérjük, hogy erre a célra gombafajonként 1-2 pd-nál többet senki ne gyűjtsön be! Szállítás, tárolás papírzacskóban vagy papírdobozban.


PROGRAM:

Október 26. (csütörtök)

Gombatúra és gyakorlati vadnövényismeret pedagógusoknak

13-17-ig, helyi busz indulásához is alkalmazakodva, egy Pécshez közeli erdei helyszínre kirándulunk. Előzetes jelentkezéssel (max. 25 fő), helyi autóbusszal megközelíthető túrahelyszínre, pár nappal előbbi egyeztetéssel, hogy gombákban gazdagabb területre tudjunk menni. Jelentkezés: denesandreajpm@gmail.com címen. A túrát vezeti: Dénes Andrea és Szabóné Jauch Eta

Október 27. (péntek) 

Túrák

1. túra: 7.30-13-ig: Gombatúra Orbán Imre gomba-szakellenőr vezetésével.
Imre azokat várja ezen a túrán, akik autóval is (telekocsival) vállalják a kiutazást egy Pécstől távolabbi helyszínre. Indulás 8.30-kor visszaérkezés 13 óra körül. Előzetes jelentkezés szükséges. Helyszín és időpont egyeztetés előzetes jelentkezés után. Jelentkezés: orban.imre66@gmail.com címen 

2. túra: 13- 17-ig, helyi autóbuszhoz is alkalmazkodva Dénes Andrea, Békésné Gábor Katalin, Somogyvári Márta vezetésével egy Pécshez közeli erdei helyszínre megyünk. Gomba- és gyakorlati vadnövényismeret a túra célja. Helyszín és időpont egyeztetése előzetes jelentkezés után. Jelentkezés: denesandreajpm@gmail.com címen ( 2017. október 25-ei módosítás: ezt a délutáni túrát jelentkezők kis száma és közeli mecseki területek gombahiánya miatt lemondjuk)  

Október 28. (szombat)

Gombatúra és gombakiállítás, délután előadások, gomba-gasztronómia

1. Gombatúra: Szombat délelőtt Orbán Imre gombaszakellenőr ismét indít túrát azoknak, akik autóval is (telekocsival) vállalják a túrázást egy Pécstől távolabbi, baranyai helyszínre is. Indulás 7.30, visszaérkezés 15 óra. Előzetes jelentkezés szükséges. Helyszín és időpont egyeztetés előzetes jelentkezés után. Jelentkezés: orban.imre66@gmail.com címen

2. Gombakiállítás 10-18 óráig (Helyszín: Pécs, Szabadság u. 2. Természettudományi Múzeum, kiállítóterem). 

A gombakiállításhoz a Pécs Baranyai Gombakör tagjai gyűjtik frissen a gombákat, de minden kiállításba látogató vagy érdeklődő is elhozhatja a talált gombát (max.1-2 pd / faj), amit meghatározunk és a gomba később a kiállítást is gazdagíthatja.

A friss gombák mellett gombapreparátumok és élethűen liofilizált gombák is színesítik a kiállítást. A kiállítás alatt a Pécs Baranyai Gombakör tagjainak folyamatos, tájékoztató segítsége, jelenléte várható, és érkezik a Kárászi Gombász Egyesület is gombákkal illusztrált bélyegek mini kiállításával.

A kiállítás alatt a Pécs-Baranyai Gombakör tagjainak tájékoztató segítsége várható. Lesz még gombafelismerés teszt, gyereksarok  gombakirakókkal, gombatársassal, gombamemória játékkal, olvasnivalóval, gombás képeslap rajzoló versennyel.

A kiállítás szombaton, a kiállításhoz gombát gyűjtők az előadók és a kiállításban segítők (ezt belépéskor kérjük jelezni!) számára ingyenes. A gombakiállítással párhuzamosan megtekinthető a Karó közt a potyka című időszakos kiállításunk is. 

3. Ismeretterjesztő előadások 16.00 órától  (Helyszín: Pécs, Szabadság u. 2. Természettudományi Múzeum, Tücsökterem)

- Seres Noémi: Micélium technológia 
Noémi gombaszakellenőr, pedagógus. Előadásában arról beszél, mennyire sokféleképpen hasznosítja az ipari technológia a gombamicéliumot  

- Kocziszky Andrea: Városlakó gombák
Andrea Viharsarki gombászként vendégünk; gombaszakellenőr, a Gombamánia blog írója, 

- Gomba-gasztronómia BioBia tálalásában, a Biobia Porta Pajtaszálló termékeinek kóstolásával. Bia előadás helyett inkább pár jó falat mellett osztja meg tudását az erdei gombás finomságok elkészítéséről. 

Október 29. (vasárnap)

Gombakiállítás 10-16-óráig

Helyszín: Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály, Pécs Szabadság u. 2.
A kiállítás alatt a Pécs-Baranyai Gombakör tagjainak tájékoztató segítsége várható. Lesz még gombafelismerés teszt, gyereksarok  gombakirakókkal, gombatársassal, gombamemória játékkal, olvasnivalóval, gombás képeslap rajzoló versennyel.
A kiállítás vasárnap ingyenes, de belépőjegy vásárlással lehet támogatni a múzeumot.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvényeként várunk minden gombák iránt érdeklődőt!

Kellemes időtöltést kívánnak a szervezők:
Janus Pannonius Múzeum 

Pécs Baranyai Gombakör

Képek a tavalyi rendezvényről:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése