2018. július 12., csütörtök

Legyen az Év Fája a pécsi havi-hegyi mandulafa! Beneveztük a vetélkedőre

A JPM Jurassic Túraklubja benevezte Pécs legszebb, legöregebb és legszebb helyen álló mandulafáját az Év Fája vetélkedőbe. A fáról többet megtudni és természetesen szavazni rá, támogatni 
itt 
lehet.


A csavarodott törzsű fát a Janus Pannoniusról elnevezett pécsi Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe, és a pécsiek nevében szeretné az Év Fájává avatni. A klubtagok a túrák és nyári táborok során sokat járnak fel a Tettyére, egyik kedvenc helyszínük Pécs körül. A csodálatos panoráma és a különleges atmoszféra, melyet a táj varázsának és a történelmi korok lenyomatának itt különösen szembetűnő összefonódása teremt meg, a gyerekeket is rabul ejti. Természetbúvár táboraink során rendszeresen méricskélünk, fotózunk, rajzolunk fákat. Így esett a választás e dunántúli mandulafára, mely a csapat számára Pécs és a Mecsek értékei iránti tisztelgést és odaadást egyaránt szimbolizálja. 

2018-ban 35, egy-egy közösségnek különlegesen fontos fát jelöltek az Év Fája versenybe, melyek közül tizenkettőt juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije. A közönség ezek közül választhatja ki 2018 Év Fáját online szavazással az evfaja.okotars.hu oldalon október 8-ig. Az idén kilencedik alkalommal szervezett vetélkedő a fák és a közösségek közötti kapcsolat tovább erősítését tűzte ki célul.

Az Év Fáját ahogy eddig is a közönség választhatja meg online szavazással. Szavazni ezen az oldalon lehet: evfaja.okotars.hu/dontosfak. A szavazás a korábbi évektől eltérően már nyáron, július 9-én indul, és október 8-án éjfélkor zárul. A Hős Fát a zsűri választja ki a döntősök közül, és mint minden évben, most is különdíjat kap az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt november elején teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

A 2018-as magyarországi Év Fája a 2019 elején rendezendő európai versenyben is indul, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értünk el, háromszor pedig elsőként végzett a magyar fa. Tavaly Zengővárkony hős szelídgesztenyéje a negyedik helyen végzett 13 ország fái között.

Fotó: Máthé János

Fotó: Mánfai György, Svastits Krisztián

Fotó: Mánfai György

Fotó: Máthé János

Fotó Máthé János
Bejegyezte: Dénes Andrea

1 megjegyzés:

  1. ez a fa a legszebb számomra , mert pont rá látok és szebbé teszi a napom

    VálaszTörlés