2022-2023
(az oldal feltöltés alatt)
Dénes A. 2023: Kísérleti etnobotanika. Vadnövények gyűjtögetésének és egykori felhasználási
módjainak tesztelése – Janus Pannonius Múzeum Évkönyve - (elfogadva, megjelenés alatt)
Dénes A. 2023: A népi táplálkozásban előforduló mérgező növényfajok – Farmakognóziai Hírek 18. évf. 67. szám. (2023 december) pp. 14-18.
Dénes A. 2023: Vadvirágok a tányéron – Turista Magazin online 2023. június 20. (elérhető itt)
Dénes A. 2023: Az ünnepek növényei és ételei. – Turista Magazin online 2023. december 11. (elérhető itt)
Dénes A. 2023: Eperfa – Hajdanán becsülték, ma mellőzik – Turista Magazin online 2023. június 13. (elérhető itt)
Dénes A. 2023: Főszerepben a júdásfülgomba – Turista Magazin online 2023. január 14. (elérhető itt)
Dénes A. 2022: A háztartásban használt növények – Etnobotanikai áttekintés. JPM Évkönyv 55: 5-38. (pdf)
Dénes A. 2022: Horvát Olivér Adolf. In Élesztős László (szerk.): Magyar Múzeumi Arcképcsarnok II. 140-141.
Dénes A. 2022: Ehető virágok a régi és a mai konyhákban. – Farmakognóziai Hírek 17. évf. 60. sz. (2022. március), pp. 1-4. (pdf)
Dénes A. 2023: Kedvelt vadzöldségek a népi táplálkozásban 10 – Farmakognóziai Hírek 18. évf. 64. sz. (2023. március), pp.10-12. (pdf)
Dénes A. 2022: Az első égzengésig gyűjtötték - a bubojicska. – Janus Pannonius Múzeum blog. 2022.08.17. (pdf)
Dénes A. 2023: Növények a még műanyagmentes háztartásokban. Piheseprű,
üvegfű, perjemosogató. – Turista Magazin 2023. március. pp. 80-85.
Dénes A. 2023: Régi módszerek, régi növények… kipróbáltuk őket. Vadon termő tápláléknövények, vadgyümölcsök, erdei csemegék kóstolása elkészítése, tartósítása. (1. rész). – Janus Pannonius Múzeum blog. 2023.03.05. (pdf)
Dénes A.2023: Perjemosogató, üvegfű, bolhafű és zsombékülőke. A háztartásban egykor felhasznált növényeket mutatja be a Janus Pannonius Múzeum Évkönyvében megjelent cikk. – Janus Pannonius Múzeum blog. 2023.03.09. (pdf)
Dénes A. 2022: Csemegebaraboly. Egy ehető gumójú vadnövény. – Corvin
Kert-Ész Magazin. 2022/1:10-11.
Dénes A. 2022: Az első tavaszi vadzöldségek. Zengő Hírek. II. évf. 1.
szám: 6. oldal.
Dénes A. 2022:Vadhagymák és
vadbrokkoli – Mezei kóstolnivalók a tányéron – Turista Magazin 2022. április.
pp. 76-79.
Dénes A. 2022: Vadvirágok a tányéron –
Turista Magazin 2022. június. pp. 60-63.
Dénes A. 2022: Túlélők: gyomok a tányérban – Turista Magazin 2022.
szeptember
pp. 20-23.
Dénes A. 2022: Készüljünk a
télre! – Turista Magazin 2022. október. pp. 76-79.
Dénes A. 2022: Nyúlsomból sósat
és édeset. Finomságok a sóskaborbolya terméséből – Turista Magazin 2022.
december. pp. 76-79.
Dénes A. 2022: Tél végén is zöldellnek – Turista Magazin online 2022.
02.08.
(pdf):
Dénes A. 2022: Tavaszi vitaminbőség az erdőkben. – Turista Magazin online 2022. április 2. (pdf)
Dénes A. 2022: Püspökök eledele – Egy fű, amely nem is fű – Turista Magazin online 2022. június 4. (pdf)
Dénes A. 2022: Az erdők zamatos ajándéka – Turista Magazin online 2022. június 9. (pdf)
Dénes A. 2022: Sziki kamilla: nemcsak gyógyít, fűszerként is kiváló – Turista Magazin online 2022. július 15. (pdf)
Dénes A. 2022: Túlélők: gyomok a tányérban – Turista Magazin online 2022. szeptember 12. (pdf )
Dénes A. 2022: Zöldet a zöldből ősszel is – Turbolya, borbálafű és társaik– Turista Magazin online 2022. október 30. pdf
Dénes A. 2022: Az ünnepek növényei és ételei – Turista Magazin online 2022. december 5. pdf
Dénes A. és Turista Magazin 2022: Tudod, melyek Luca napjának növényei? – Turista Magazin online 2022. december 13. (pdf)
Dénes A. 2022: Fagyos derek érlelik az év utolsó vadgyümölcsét – Turista Magazin online 2022. december 31. (pdf)
Dénes A. 2022: Főszerepben a júdásfülgomba – Turista Magazin print. 2022. február pp. 70-73.
2021
Öllerer K., Molnár Zs., Demeter L., Varga A., Dénes A., Kiš A. Fehér A., Szabados K., Biró M.: 2021: A legeltetésről másként – az erdei és mocsári legeltetés mint élőhelykezelés.- 21th Biology Days Zilele Biologice din Cluj, ed. a 21-a 21. Kolozsvári Biológus Napok Kolozsvár/Cluj-Napoca. 2021. április 16 – 17. Abstracts Volum de abstracte / Kivonatfüzet: 46.
ÖLLERER K., MOLNÁR Zs., DEMETER L., VARGA A., DÉNES A.,, KIŠ A., SZABADOS K., FEHÉR S., & BIRÓ M., 2021: Az erdei legeltetés növényzetre gyakorolt hatásai a nemzetközi szakirodalom és a történeti ökológiai tudás elemzése alapján. The effects of livestock grazing on temperate forest vegetation according to the international scientific literature and historical traditional knowledge. - XIII. Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében nemzetközi konferencia Program és összefoglalók: 40. / 13th "Advances in Research on the Flora and Vegetation of the Carpato-Pannonian Region" International Conference Programme and Abstracts: 40.
Dénes A.2021 .A Planta tea nyomában régen és ma JPM blog. 2021.08.11.(elérhető itt)
Dénes A. 2021: "...legyen az asszonynak mivel mosogasson, súrolgasson" - Ízelítő a régi, műanyagmentes háztartás hasznos növényeiből. JPM-blog 2021.04.01. (elérhető itt)
Dénes A. 2021:Tavaszi vitaminbőség az erdőben - Turista magazin 2021 március.
Dénes A. 2021:Klasszikusok kissé megvadítva – Ismert finomságaink erdei hozzávalókkal -Turista magazin 2021 február.
Dénes A. 2021:Pitypangos tavasz – Kesernyés gyomnövényből szupertáplálék? - Turista magazin 2021 április.
Dénes A. 2021: Sóskák a vadonból- Turista Turista Magazin. 2021 május: 84-87.
Dénes A. 2021: Püspökök eledele – Egy fű, amely nem is fű- Turista Turista Magazin. 2021 június: 84-87.
Dénes A. 2021: Sziki kamilla: nemcsak gyógyít, fűszerként is kiváló -Turista Turista Magazin. 2021/július-augusztus : 84-87.
Dénes A. 2021: Az ünnepek növényei és ételei. Turista Turista Magazin. 2021/december- 2022 januári: 84-87.
Dénes A. 2021: Erdei receptek: bodzavirág bundában, szegfűgomba sült vajban Turista magazin onlline 2021.június 4. (elérhető itt)
Dénes A. 2021: Eperfa – Hajdanán becsülték, ma mellőzik Turista Magazin online 2021 június 28 (elérhető itt)
Dénes A- Tóth J. 2021: Erdei gyümölcsözön - Turista Magazin online 2021 július 16 (elérhető itt)
Dénes A. 2021: Erdei teázás minden évszakban – „Kávé- és teanövények” a természetből - Turista Magazin online (elérhető itt)
Dénes A. 2021: Húsos som – Az ősz első vadgyümölcse - Turista Magazin online 2021 szeptember 3. (elérhető itt)
Dénes A. 2021: Őszköszöntő – vackorral, sommal, mályvával - Turista Magazin online 2021.szeptember 7. (elérhető itt)
Dénes A. 2021: Lucfenyő a konyhában: süssünk-főzzünk, fűszerezzünk fenyőtűvel!Turista Magazin online 2021. december 26. (elérhető itt)
2020
Dénes A., 2020: 25 pálcaütés egy eperfáért- Elfeledett sokoldalú eperfáinkról. JPM blog. (2020.05.19.)
Dénes A., 2020: Tavaszi vadzöldségek a konyhában nagyböjt idején és máskor JPM blog. (2020.04.09.)
Dénes A., 2020: Csűgör, boza, zabkiszi- Elfeledett alkímia a népi konyhákban JPM blog. (2020.05.08.)
Dénes A., 2020: Vadvirágok nyomában a pécsi piacon. JPM blog. (2020.06.02.)
Dénes A., 2020: Amikor az iratos füvek is megszólalnak - Szent Iván éj növényei. JPM blog. (2020.06.24.)
Dénes A., 2020: Mókusvíz, vadókaszörp, csitkenyés bor – avagy mire jók az őszi vadgyümölcsök? JPM blog. (2020.10.05.)
Dénes A., 2020: A sárgagomba és a vargánya volt a kedvenc - erdei gomba a tányérban régen. JPM blog. (2020.10.20.)
Dénes A.,2020: A régi karácsonyok növényei. JPM blog. (2020.12.18.)
Dénes A., 2020: A természet íze - Vándorkiállításunk digitálisan JPM blog. (2020.04.14.)
Dénes A., 2020: Egyszer volt egy mesekiállítás - Aki nem hiszi, járjon utána JPM blog. (2020.04.23.)
Dénes A., 2020: A JPM Természettörténeti Osztály herbáriuma és gombagyűjteménye JPM blog. (2020.04.06.)
Dénes A., 2020: Vadókaszörp, csitkenyés bor, mókusvíz. Museum.hu (2020.10.27.)
Dénes A., 2020: Szent Iván éjjelének "varázserejű" növényei. Museum.hu (2020.06.24.)
Dénes A., 2020: Füves asszonyok és vadvirágok nyomában. Museum.hu. (2020.06.05.)
Dénes A., 2020: 25 pálcaütés egy eperfáért. Museum.hu. (2020.05.24.)
Dénes A., 2020: A "moslékra" nemcsak a disznók voltak vevők - Nem minden rossz, ami megbuggyan... Museum.hu. (2020.05.13.)
Dénes A., 2020: Lósóska, mályva, vadtorma a tányéron – Vadzöldséges hagyományok a konyhában. Turista Magazin. 2020/06: 84-87.
Dénes A., 2020: Július-augusztus Erdei teázás minden évszakban – „Kávé- és teanövények” a természetből. Turista Magazin. 2020/07: 84-87.
Dénes A., 2020: Szept: Zölden, éretten, sósan és édesen is csemege – A dió. Turista Magazin. 2020/09: 84-87.
Dénes A., 2020: Okt.: Savanyú, apró, mégis csodás – A vadalma. Turista Magazin. 2020/10: 84-87.
Dénes A., 2020: November Zöldet a zöldből ősszel is – Turbolya, borbálafű és társaik. Turista Magazin. 2020/11: 84-87.
Dénes A., 2020: Lucfenyő a konyhában – Süssünk-főzzünk, fűszerezzünk fenyőtűvel! Turista Magazin. 2020/12: 84-87.
Dénes A., 2020: Erdei gombák évadja. Turista magazin online. (2020. 09.27.) (elérhető itt)
2019
Abonyi T., Dénes A., Molnár V. A.2019. Seprűkészítéshez használt vadon élő növényfajok Magyarországon. Előadás 2019. március 25., Budapest, a Magyar Biológiai Társaság Botanikai Szakosztályának 1493. szakülése.
Biró, M., Molnár, Zs., Babai, D., Dénes, A., Fehér, A., Barta, S., Sáfián, L., Szabados, K., Kiš, A., Demeter, L., Öllerer, K. (2019): Reviewing historical traditional knowledge for innovative conservation management: A re-evaluation of wetland grazing. Science of The Total Environment. 666: 1114–1125. (pdf)
Biró, M., Molnár, Zs., Babai, D., Dénes, A., Fehér, S., Szabados, K., Kis, A., Demeter, L., Sáfián, L., Barta, S. & Öllerer, K. (2019): Történeti adatok pannon vizes élőhelyek legeltetéséről az elmúlt évszázadokból – szemelvénygyűjtemény. In: Tóth, A. & Tóth, Cs. (szerk.): A Hortobágyi Természetvédelmi Kutatótábor 45 éve. Alföldkutatásért Alapítvány, Kisújszállás. pp.143-165. (pdf)
Dénes A. 2019. "...legyen az asszonynak mivel mosogasson, súrolgasson." A takarítás növényei a népi gyakorlatban néprajzi adatok alapján. Előadás. 2019. február 20. Pécs, a Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja 305. szakülése.
2018
Dénes A. 2018: Wild Plants for sale in the markets of Pécs then and now (Baranya, Hungary) – Acta Ethnographica Hungarica 62(2): 339-372. pdf kérhető
Dénes A. 2018: Vadon termő tápláléknövények, „vad” erjesztésű növényi ételek és italok, mint a magyar népi konyha bio- és gasztrokulturális örökségei. Jó gyakorlat és lehetőségek a vendéglátásban. I. Nemzetközi Turizmusmarketing Konferencia – Generációk a turizmusban. 2018. március 23. Tanulmánykötetet. pp. 403-411. pdf
Dénes A. 2018: Vadon termő tápláléknövények, „vad” erjesztésű növényi ételek és italok, mint a magyar népi konyha bio- és gasztrokulturális örökségei. Jó gyakorlat és lehetőségek a vendéglátásban. Nemzetközi Turizmusmarketing Konferencia – Generációk a turizmusban. 2018. március 23. Absztraktkötet. pp. 75-76. pdf
Dénes A. 2018: Vadon termő tápláléknövények, „vad” erjesztésű növényi ételek és italok, mint a magyar népi konyha bio- és gasztrokulturális örökségei. Jó gyakorlat és lehetőségek a vendéglátásban. – Ízes vidék. A helyi termékek és a vadon termő növények szerepe a gasztronómiában és a gasztroturizmusban. pp. 44-54. másodközlés: pdf
Dénes A. 2018. Vadon termő tápláléknövények a Baranya Zöldút mentén. A Gyeregyalog.hu Egyesület kiadása. 84 p. pdf
Dénes A. 2018: Vadnövények a konyhában. - In Németh I.(szerk.): A vadon ízei. Baranyai ökoszakácskönyv. pp. 10-12. pdf
Dénes A. 2018: Samonikle bilje u kuhinji - In Németh I. (ed.): Okusi divljine. Baranjska eko kuharica. pp. 10-12.
Németh I. (szerk.), Dénes A., Várnai A.,Szakács É., Gayer É., Bosnyák I., Sipos Zs. T. 2018: A vadon ízei. Baranyai ökoszakácskönyv. pdf
Dénes A., Tóth J. 2018: Csalán és podagrafű. Tél végén is zöldellnek – Turista Magazin. 2018/2: 84-87.
Dénes A., Tóth J. 2018: Kezdjük a tavaszt komlóval és kucsmagombával. – Turista Magazin. 2018/3: 84-87.
Dénes A., Tóth J. 2018: A tavasz ízletes ajándékai. Medvehagyma, salátaboglárka, illatos ibolya, sárga gévagomba. – Turista Magazin. 2018/4: 84-87.
Dénes A., Tóth J. 2018: Virágözön a konyhában. – Turista Magazin. 2018/05: 84-87.
Dénes A., Tóth J. 2018: Mit keres az ördögszekér a tányéron. – Turista Magazin. 2018/6: 84-87.
Dénes A., Tóth J. 2018: Erdei gyümölcsözön. – Turista Magazin. 2018/07-08: 84-87.
Dénes A., Tóth J. 2018: Őszköszöntő vackorral, sommal, mályvával. – Turista Magazin. 2018/9: 84-87.
Dénes A., Tóth J. 2018: Itt a gesztenyeszezon. – Turista Magazin. 2018/10.: 84-87.
Dénes A., Tóth J. 2018: Izzik a galagonya. – Turista Magazin. 2018/11: 84-87.
2017
Kisbenedek T. 2017: In memoriam Vass Anna mikológus, muzeológus (1930-2016) – JPM Évkönyv 54: 609-618. pdf
Varga Á. 2017: Határmezsgyéket járó garabonciás. – Évkönyv 54: 515-517. pdf
Dénes A., Bíró M. 2017: Erjesztéssel feldolgozott vad- és kultúrnövények Magyarországon – etnobotanikai áttekintés. – JPM Évkönyv 54: 9-45. pdf
Dénes A. 2017: Vadnövények gyűjtögetése és piaci árusítása Baranya megyében egykor és ma. Etnobotanikai áttekintés és napjaink gyakorlata. – Évkönyv 54: 47-104.pdf
Erdős L.,Bátori Z., Penksza K., Dénes A., Kevey B. Kevey D., Magnes, M., Sengl, P. and Tölgyes Cs. 2017: Can naturalness indicator values reveal habitat degradation? A test of four methodological approaches. Polish Journal of Ecology 65: 1–13. pdf kérhető
Dénes A., Tóth J. 2019: Innivaló növények. – Turista Magazin 2019/2: 84-87.
Dénes A. 2019: Tavaszköszöntő vadzöldségek. – Turista Magazin 2019/3: 84-87.
Dénes A. 2019: Az ehető falevelek ideje. – Turista Magazin 2019/3: 84-87.
Dénes A. 2019: Az erdők zamatos ajándéka. – Turista Magazin 2019/4: 84-87.
Dénes A. 2019: Bodzavirág bundában, szegfűgomba sült vajban. – Turista Magazin 2019/5: 84-87.
Dénes A. 2019: Eperfa – Hajdanán becsülték, ma mellőzik. – Turista Magazin 2019/6: 84-87.
Dénes A. 2019: Húsos som – Az ősz első vadgyümölcse. – Turista Magazin 2019/7-8: 84-87.
Dénes A. 2019: Erdei gombák hónapja. Turista Magazin 2019/9 84-87.
Dénes A. 2019: Fagyos derek érlelik az év utolsó vadgyümölcsét. – Turista Magazin 2019/10: 84-87.
Dénes A., Tóth J.
Dénes A., Tóth J. 2019. Kezdjük a tavaszt komlóval és kucsmagombával. – Turista Magazin online. 2019. március 15. (elérhető itt)
Dénes A., Tóth J. 2019. Erdei gyümölcsözön. – Turista Magazin online. 2019. július 27. (elérhető itt)
Dénes A. Tóth J. 2019. Izzik a galagonya – Turista magazin online. 2019. október 27. (elérhető itt)
2015
Dénes A. 2015: A Villányi-hegység tájhasználatának történetéhez. Tájhasználat a 20. századig és nagyharsányi területtörténetek botanikai megközelítésből - A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 53: 11-26. Pécs. (letölthető pdf)
Kisbenedek T. 2015: Adatok a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya egyenesszárnyú (Orthoptera) gyűjteményéből - A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 53: 27-38. Pécs.(letölthető pdf)
Varga Á., Dénes A., Török I. 2015: Múzeumpedagógia és múzeumandragógia a JPM Természettudományi Osztályán (2009-2014) - A Janus Pannonius Múzeum Évkönyve 53: 335-344. Pécs.(letölthető pdf)
Sõukand, R., Pieroni, A., Biró, M., Dénes, A., Dogan, Y., Hajdari, A., Kalle, R., Reade, B., Mustafa, B., Nedelcheva A., L. Quave, C., Łuczaj Ł., 2015.: An ethnobotanical perspective on traditional fermented plant foods and beverages in Eastern Europe. - Journal of Ethnopharmacology 170 (2015) 284–296. (letölthető pdf)
Dénes A.,, Varga A., Bartha S. G., Tóth M., Dénes T., Papp N.: Rózsa- és galagonyafajok a magyar népi táplálkozásban (Rose and hawthorn species in the traditional Hungarian foods).- „I. RÓZSA- ÉS GALAGONYA-KONFERENCIA A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN” NEMZETKÖZI KONFERENCIA 2015. MÁJUS 29–30. GÖDÖLLŐ Konferencia-kötet. 230-232. (letölthető pdf)
Erdős L., Bátori Z., Dénes A., Kevey B., Kevey D., Magnes M., Penksza K., Sengl P., Tölgyesi Cs.: An evaluation of the effectiveness of relative naturalness indicator values in assessing habitat degradation. Austrian Journal of Forest Science - 132. Jahrgang (2015), Heft 3, S. 145–168.
Erdős L., Dénes A., Tolnay D., Magnes M., Bátori Z., Tölgyesi C., Kevey B. (2015): Phytosociology and nature conservation value of thermophilous oak forests in a South Hungarian karst area. Austrian Journal of Forest Science 132. Jahrgang (2015), Heft 2, (letölthető pdf)
Burján I., Kőszegi G., Sárközi K., Dénes A., Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 2015: Hagyományos gazdálkodás tanösvény, Ős-Dráva Látogatóközpont – Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Pécs. p. 29.
Dénes A. 2015: Vadzöldségek - Herbáció X / 4: 46-49.
Dénes A. 2015: Levéltári és történeti gyűjteményi adatok a Villányi-hegység tájhasználatának és természetvédelmének múltjához - Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja szakülése - előadás
Dénes A. 2015: A pécsi piacok vadnövényei egykor és napjainkban - Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja szakülése - előadás
Dénes A. 2015: Elfeledett ehető növényeink - előadás és etnobotanikai műhelybeszélgetés Somogyhárságy, 2015. április 29. - A múlt nyomában Magyarlukafán és Somogyhárságyon sorozat a Dél-Pannon Múzeumokért Egyesület szervezésében - előadás
Dénes A., Bíró M 2015: „Gasztrobotanikai” adatok az erjesztéssel feldolgozott vad - és kultúrnövényekről Magyarországon - Magyar Biológiai Társaság Pécsi Csoportja szakülése - előadás
Varga Á. 2015: Múzeumpedagógia a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályán. Lehetőségek kihívások, múlt, jelen, jövő - Képzők Képzése Műhely. PTE FEEK, Pécs - 2015. február 18. - előadás
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése