2023. szeptember 4., hétfő

Az etnobotanika - a régi növényhasználat felfedezése az egyik kutatási témánk az osztályon. A kutatást az NKA - Magyar Géniusz Program támogatja (JPM-TTO, Pécs)

Munkatársunknak, Dénes Andreának egyik kutatási témája az etnobotanika, a régi növényhasználat megismerése. A téma kutasát egy NKA - Géniusz kutatási pályázat is támogatja. A pályázat támogatásával egyre több ismeretterjesztő és tudományos publikáció jelenik meg. Az ebben a témában működő közösségi oldal pedig lehetőség ad a téma megismertetésére az érdeklődőkkel, ugyanakkor nagyszerű lehetőség az egyre bővülő közösség körében a még meglevő átöröklött növényhasználat ismereteinek vagy a régi növényhasználat emlékeinek gyűjtésére is. 

Az Etnobotanika - a régi növényhasználat közösségi oldal ITT érhető el.

Főbb tanulmányok a témában ITT és ITT 

illetve az alábbi listában

A kutatást a Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma támogatja Pályázati azonosító: 650132/00008.

Dénes, A., Papp, N., Babai, D., Czúcz, B., Molnár, Zs. 2012: Wild plants used for food by Hungarian ethnic groups living in the Carpathian Basin - Acta Societatis Botanicorum Poloniae 81(4):381–396.

Svanberg I., Sõukand, R., Łuczaj,Ł, Kalle, R., Zyryanova, O., Dénes A., Papp, N, Nedelcheva, A., Šeškauskaitė, D, Kołodziejska-Degórska D, Kolosova, V. 2012: Uses of tree saps in northern and eastern parts of Europe - Acta Societatis Botanicorum Poloniae 81(4):343–357.

Dénes, A., Papp, N., Babai, D., Czúcz, B., Molnár, Zs. 2013: Ehető, vadon termő növények és felhasználásuk a Kárpát-medencében élő magyarok körében néprajzi és etnobotanikai kutatások alapján. - Dunántúli Dolgozatok (A) Természettudományi Sorozat 13: 1-42.

Sõukand, R.,  Pieroni, A., Biró, M.,  Dénes, A., Dogan, Y., Hajdari, A., Kalle, R., Reade, B.,  Mustafa, B., Nedelcheva A., L. Quave, C., Łuczaj Ł., 2015.: An ethnobotanical perspective on traditional fermented plant foods and beverages in Eastern Europe. - Journal of Ethnopharmacology 170 (2015) 284–296.

Dénes A., Varga A., Bartha S. G., Tóth M., Dénes T., Papp N.: Rózsa- és galagonyafajok a magyar népi táplálkozásban / Rose and hawthorn species in the traditional Hungarian foods/ - „I. Rózsa- és galagonya konferencia a Kárpát-medencében” Nemzetközi konferencia 2015. május 29-30. Gödöllő Konferencia-kötet. 230-232. 

Dénes A., Bíró M. 2017: Erjesztéssel feldolgozott vad- és kultúrnövények Magyarországon – etnobotanikai áttekintés. JPM Évkönyv 54: 9-45.

Dénes A. 2017: Vadnövények gyűjtögetése és piaci árusítása Baranya megyében egykor és ma. Etnobotanikai áttekintés és napjaink gyakorlata. JPM Évkönyv 54: 47-104.

Dénes A. 2018a: Wild Plants for sale in the markets of Pécs then and now (Baranya, Hungary) Acta Ethnographica Hungarica 62(2): 339-372.

Dénes A. 2018b: Vadon termő tápláléknövények, „vad” erjesztésű növényi ételek és italok, mint a magyar népi konyha bio- és gasztrokulturális örökségei. Jó gyakorlat és lehetőségek a vendéglátásban. I. Nemzetközi Turizmusmarketing Konferencia – Generációk a turizmusban. 2018. március 23. Tanulmánykötetet. pp. 403-411. 

Dénes A. 2021: A háztartásban használt növények - Etnobotanikai áttekintés. JPM Évkönyv 55. 5-38

Dénes A. 2022: A háztartásban használt növények - Etnobotanikai áttekintés. JPM Évkönyv 55: 5-38. (pdf)

Dénes A. 2022: Ehető virágok a régi és a mai konyhákban. – Farmakognóziai Hírek 17. évf. 60. sz. (2022. március), pp. 1-4. (pdf) 

Dénes A. 2022: Csemegebaraboly. Egy ehető gumójú vadnövény. – Corvin Kert-Ész Magazin. 2022/1:10-11. 

Dénes A.  2023: Kedvelt vadzöldségek a népi táplálkozásban 10 – Farmakognóziai Hírek 18. évf. 64. sz. (2023. március), pp.10-12. (pdf) 

Dénes A. 2023: A népi táplálkozásban előforduló mérgező növényfajok – Farmakognóziai Hírek 18. évf. (elfogadva, megjelenés alatt)

Dénes A. 2023: Kísérleti etnobotanika. Vadnövények gyűjtögetésének és egykori felhasználási módjainak tesztelése Janus Pannonius Múzeum Évkönyve - (elfogadva, megjelenés alatt)

Dénes A.  2023: Kedvelt vadzöldségek a népi táplálkozásban 10 – Farmakognóziai Hírek 18. évf. 64. sz. (2023. március), pp.10-12. (pdf) 


Ismeretterjesztő írások a témában (Katt! a címre a cikkek eléréséhez!)

Tavaszi vadzöldségek a konyhában nagyböjt idején és máskor

Csűgör, boza, zabkiszi - Elfeledett alkímia a népi konyhákban

Vadvirágok nyomában a pécsi piacon

Amikor az iratos füvek is megszólalnak - Szent Iván éj növényei

Mókusvíz, vadókaszörp, csitkenyés bor – avagy mire jók az őszi vadgyümölcsök? 

A régi karácsonyok növényei 

A planta-tea nyomában régen és ma 

"...legyen az asszonynak mivel mosogasson, súrolgasson " - Ízelítő a régi műanyagmentes háztartás növényeiből

Dénes A. 2022: Az első égzengésig gyűjtötték - a bubojicska. Janus Pannonius Múzeum blog. 2022.08.17. (pdf)  

Dénes A. 2023: Régi módszerek, régi növények… kipróbáltuk őket. Vadon termő tápláléknövények, vadgyümölcsök, erdei csemegék kóstolása elkészítése, tartósítása. (1. rész). Janus Pannonius Múzeum blog. 2023.03.05. (pdf

Dénes A.: Perjemosogató, üvegfű, bolhafű és zsombékülőke. A háztartásban egykor felhasznált növényeket mutatja be a Janus Pannonius Múzeum Évkönyvében megjelent cikk. Janus Pannonius Múzeum blog. 2023.03.09. (pdf) 

Dénes A. 2023: Növények a még műanyagmentes háztartásokban. Piheseprű, üvegfű, perjemosogató. – Turista Magazin 2023. március. pp. 80-85. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése