2015. november 5., csütörtök

Sikeresen zárult az idei alapfokú gombatanfolyam (Pécs, 2015)

A Janus Pannonius Múzeum felnőtteknek szóló programjai között, az élethosszig tanulás lehetőségét kínálva, már harmadik éve szervez alapfokú gombatanfolyamot.

2015. február 25-én indult, és 2015. november 24-ig tartott (nyári szünettel) a Janus Pannonius Múzeum idei alapfokú gombatanfolyama. A tanfolyam szakvezetője Orbán Imre gombaszakellenőr volt. A múzeum szervezésben az idei már a harmadik pécsi tanfolyam volt, és még mindig nagy érdeklődéssel és túljelentkezéssel indult, végül 33 fő vett részt rajta. A 78 órás tanfolyamon (ebből 60 óra terepgyakorlat) a gombaismeretet mellett, a gombamérgezések és a mérgező gombák, az ehető gombák feldolgozása és tartósítása, illetve élőhely- fafaj- és növényismeret, valamint a gombák természetvédelme is tanulandók voltak. A tanfolyam, a terepgyakorlatok, az erdőjárás, a gombagyűjtés és a gombafotózás egy olyan nagyszerű kikapcsolódási lehetőség is a mindennapok rohanásából, ami sokakat vonz, így a tanfolyamon a közös érdeklődés a legkülönbözőbb korú és foglalkozású embereket hozza össze, barátságok, jó kapcsolatok alakulnak ki.    

Nagy öröm, hogy a korábbi években alapfokú tanfolyamot végzettek közül jó páran jelentkeztek és sikeresen vizsgáztak le a múzeum kezdeményezésére és partnerségével a Magyar Mikológiai Társaság szervezésben megvalósult első pécsi gombaszakellenőri képzésén is.

A közös érdeklődés és a tanfolyamok utáni gombász-erdőjárós kapcsolattartás igénye hozta létre a Pécs-Baranyai Gombakört  is, akiknek magja egykori gombatanfolyamos, de a kör nyitott bárki számára.

Jövő évi gombász tervek között szerepel természetesen a közös gombászás, túrázás és egy őszi, háromnapos gombakiállítás is, illetve talán egy újabb alapfokú tanfolyam is.

Találkozunk az erdőben.

Az év talán nevezhető a szépséges galócák évének, sokat láttunk a terepgyakorlatokon. Nem nehéz megtanulni őket, színpompásak. Fontos, hogy az erdei fákkal élnek gyökérkapcsolatban, mely során a talajban levő gombafonalak segítik a fát a tápanyagok és a víz felszívásában. A gombatelep pusztulásával a fa nem jut elég tápanyaghoz, vízhez, egészsége romlik. Több faj mérgező közöttük, de fontos tagjai az erdőnek, ne rugdossuk és tapossuk ki őket! Néhány fotó e nemzetség fajairól:

Légyölő galócák (Amanita muscaria) - mérgező gombafaj:


 Fehér galóca (Amanita verna) és gyilkos galóca (Amanita phalloides) - súlyosan mérgező gombafajok:


Párducgalóca (Amanita pantherina) és citrom galóca (Amanita citrina) mérgező gombafajok:


 Császárgalóca (Amanita caesarea) - védett gombafaj:



Bejegyezte, fotók: Dénes Andrea



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése