2013. február 27., szerda

Alapfokú gombaismereti tanfolyam (2013) ehető, vadon élő növény alapismerettel kiegészítve - Pécs. 2013. március 28-tól.A tanfolyamon részvevők az ehető gombák felismeréséhez, valamint a gombák gyűjtésével, tartósításával, elkészítésével kapcsolatban kapnak hasznos ismereteket. A résztvevők a legalapvetőbb gombák, cca. 100 faj felismerését tanulják meg, hivatalos végzettséget azonban a tanfolyam nem ad. Szemléltetés fényképekkel és a gombaszezonban friss gombával.

Ehető, vad növények ismerete a gyakorlati gombaismeret túrákhoz kapcsolódik, ahol a túra során talált, legfontosabb, gyom és erdei zöldségnövények, ehető virágok és vadgyümölcsök, termések felismerésével is megismerkedünk. 

A tanfolyamot Orbán Imre gomba szakellenőr tartja.
Ehető vad növények ismerete: Dénes Andrea - botanikus

Az oktatás 9 x 4 óra elméletből és 8 gyakorlati gombaismereti túrából áll, ezek is kb. 4 órásak.

Az elméleti órákat csütörtök délutánonként 17 órától és kisebb részben szombaton 15 órától tartjuk. A tanfolyam órái a tavaszi-nyári és az őszi gombaszezonhoz alkalmazkodva, részben tavasszal, részben ősszel lesznek, nyári szünettel. Tavasszal 6x4 óra, ősszel 3x4 óra.  (Az órabeosztás és kezdési időpont a résztvevők többségének igénye szerint változhat.) Elméleti órák helyszíne: Természettudományi Múzeum Pécs, Szabadság utca 2.

A gyakorlati túrák szombat délelőttönként lesznek 9-13 óra között, de az időpontokat - időjárás függvényében - rugalmasan kezeljük, hogy minél több gombát legyen esély találni és meghatározni. A gombaismereti túrák helyszíne elsősorban a Mecsek ill. a közeli Ormánsági erdők. Tavasszal 4x4 óra, ősszel 4x4 óra gyakorlat. A túrákon is csak a fizető hallgatók vehetnek részt, de gyerekeket örömmel látunk. A résztvevőknek kell eldöntenie, hogy a munkában, tanulásban mennyire zavar a gyerekek jelenléte.

A tanfolyam részvételi díja 25.000,- Ft, mely fedezi az összes elméleti és gyakorlati foglalkozás tandíját és a fénymásolt anyagok költségeit. Az ajánlott irodalom költségét és a gyakorlati túrákra utazás költségeit a tanfolyam részvételi díja nem tartalmazza. A részvételi díjat egy összegben kérjük befizetni a Természettudományi Múzeum pénztárában (Pécs, Szabadság u. 2). A számlaadás formai kötelezettségei miatt a befizetéshez mindenki hozza magával adó- vagy adóazonosító számát. Befizetés pénztári órákban lehetséges: keddtől-szombatig 10-16 óráig. A befizetett részvételi díjat a résztvevő akadályoztatása esetén vissza nem tudjuk téríteni, de a részvétel joga másra átruházható.

A tanfolyam legalább 20 de legfeljebb 25 fővel indul. Befizetést akkor kérjük, ha a megfelelő létszámú jelentkező megvan, erről minden jelentkező értesítünk.

Induló megbeszélés: március 28. csütörtök, 17 óra. Helye: Természettudományi Múzeum Pécs, Szabadság u. 2.
Jelentkezés: e-mailben: denes.andrea@jpm.hu
Jelentkezési határidő: március 20. Túljelentkezés esetén részvétel jelentkezési sorrendben. A jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik véglegessé. Várólistát állítunk, az esetleges visszalépők helyét szintén  a jelentkezés sorrendjében töltjük fel.

Elérhetőségek, információ:
Szervező: Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya.
Információ: Dénes Andrea denes.andrea@ jpm.hu. Tel.: 72-213419 (kérjük elsősorban e-mailben érdeklődjön és jelentkezzen.)
Orbán Imre gomba szakellenőr elérhetősége: Tel. 30/824-8646)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése