2014. április 15., kedd

Egyszervolt kiállítás IV. A természet ízei - egy kiállítás az ehető vadnövényekről és gombákról - Pécs, Természettudományi Múzeum, 2014 tavasz-nyár

A kiállítás az egykori vadnövényhasználatot és feldolgozást igyekszik bemutatni, elsősorban a tápláléknövényekre koncentrálva. 
A kiállítás helyszíne: Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Kiállítás (Pécs, Szabadság u. 2.)
Megtekinthető keddtől szombatig, naponta 10-16-ig.


Mit gyűjtöttek, és mit fogyasztottak őseink napi gyakorlatban és ínségek idején, mit használtak ételekhez, italokhoz, fűszerként, liszthelyettesítőként a természetből. Hogyan tartósították, hogyan dolgozták fel az erdőkben, réteken és mocsarakban gyűjtött növényi táplálékokat. A kiállítás a mai használhatóságról, természetvédelmi szempontokról is szól, és kiegészül a mai házi és kézműves gyakorlat bemutatásával. Ízelítő a kiállításból, mely természetes anyagokból, sok növényi és gomba preparátummal, valamint egy elképzelt, gazdag egykori kamra berendezésével készült, bemutatva néhányat a feldolgozás és tartósítás eszközeiből is. 

(a képekre kattintva a kép nagyobb méretben is látható, olvashatóbb)

 











 







mai vadnövényekből és virágokból, készült kézműves termékek bemutatója, is része a kiállításnak:

A kiállításban mintegy 60 gombafaj élethű preparátuma is látható. Természetesen elsősorban az ehető gombák..,

.....és hogy felismerjük a legfontosabb mérgező gombafajok is


A kiállítás zárás után, igény esetén további helyszíneken is bemutatható. Minimális helyigénye:  80 m2. információ: termtud@jpm.hu, tel: 72-213419 

Fotók: Füzi István (Janus Pannonius Múzeum)

A kiállítás a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya és sok más segítő közreműködésével valósult meg.  A kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Köszönet minden segítőnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése