2016. május 16., hétfő

Az őslénykutató hátizsákja - múzeumpedagógia foglalkozás (Pécs, 2016)

A Kövekbe rejtett múlt című új időszakos kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás első ízben a Múzeumok Majálisán, családok részvételével zajlott.


A foglalkozás kezdetén a kiállítóterembe egy "fáradt" őslénykutató érkezik, akinek nehéz hátizsákját a gyerekek közreműködésével kipakoljuk, és megvizsgáljuk, milyen rejtélyes tárgyakat (eszközöket, és frissen talált leleteket) hord magával.

Miután néhány érdekes dolgot mesélünk az őslénykutató által feltárt lelőhelyekről, megmutatjuk az "ősmaradványt dobozt", melyet kinyitva jól látható, hogy a meszes héjú állatok lenyomata esetében egy negatív és egy pozitív lenyomat is megőrződhet. Ezután átsétálunk a foglalkoztatóba, hogy időben lekezdhessünk "ősmaradványt gyártani" - azaz agyaglenyomatot készíteni recens kagylók és csigák házairól. Ezt követően a formákat kitöltjük néhány cm magas gipszréteggel (ezt azért kell a foglalkozás elejére venni, hogy a játék további része alatt megkössön a gipsz)


A gipszkiöntés után tovább játszunk a kiállítóteremben: letekerjük a végtelennek tűnő időszalagot.


A tekerés közben sok mindenről szó esik: látjuk, hogy milyen hosszú a sötét rózsaszín szakasz, mely az állati élet nélküli rész, a földtörténeti óidőig tart (pedig csekély egymilliárd évet így is lecsaltunk belőle, a könnyebb kezelés kedvéért:) Alig várjuk, hogy  a szürke szakaszhoz érjünk, mely az óidő - pedig a Mecsekben még ebből az időszakból is alig található lelet, de megmutatjuk, hogy az óidő vezérkövülete a Trilobita volt. A középidőt, mint "dinó-korszakot" a legtöbb gyerek ismeri - maguktól sorolják, hogy triász, jura, kréta - legfeljebb a sorrendet kell helyesbíteni. Itt mutatjuk meg az ammoniteszt, mint vezérkövületet. A Harmadkorból a Mecsek vonatkozásában az "őscápás" bádeni miocént emeljük ki. A jégkorszakról külön játék szól, de a pleisztocén és a holocén szakasz rövidségére felhívjuk a figyelmet, és ezen belül az emberi történelem hajszálnyi idejére - érezzük át együtt saját törpeségünket:)


Ezután a Jégkorszak-szekcióba sétálunk, és mindenki kap egy jégkorszaki vagy más ősállatos kitűzőt. Képek alapján mesélünk az állatok érdekes tulajdonságairól, sokszor kérdezve a gyerekeket. Az állatok magassága alapján egy jégkorszaki tornasort állítunk össze, majd megtapsolunk mindenkit, aki részese a tornasornak.


A jégkorszak elmúltával átmegyünk a foglalkoztatóba, és megnézzük, megszülettek-e az ősmaradványok.


Iskolás csoportok számára a foglalkozás kiegészíthető még a dinó-lépésszámláló, és a Ki kivel élt együtt? játékokkal is. Bejelentkezés: termtudmuzeumpecs@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése