2020. február 19., szerda

ZÖLD JELES NAPOK TAVASSZAL - bőrönd-múzeum és JPM Bányászati Kiállítás

A JPM Természettudományi Múzeuma költözése miatt kitelepülős foglalkozásokat tart, illetve természettudományos programjaink elérhetőek még a Bányászati Múzeumban (Bányamesék és Bányavilág foglalkozás, előbbi óvodás és alsós, utóbbi felsős korcsoportnak).

Új természetvédelmi jeles nap a BEPORZÓK NAPJA, melynek megünnepléséhez idén múzeumunk is csatlakozott. Szintén új ÉV ÉLŐLÉNYEI programmal is jelentkezünk! Az időpontok megjelölése elsősorban javaslat (a jeles napokhoz kapcsolódva, de ezeken kívül is igényelhetőek a foglalkozások).

Alább Év Élőlényei 2020., Beporzós, valamint Víz- és Föld napi programjainkat olvashatják:

Az év élőlényei, 2020.
2-6. évfolyam számára

Az év emlősével, madarával, hüllőjével és rovarjával ismerkedünk, de sorra kerülnak a növények, sőt egy ősmaradvány is! Vetítéses bemutatóval kezdődő, majd  az adott korosztály szintjéhez alkalmazkodó csoportos tevékenységgel (mikroszkópos vizsgálat, csoportfeladatok a  fajokhoz kapcsolódóan) záruló foglalkozás.
Kézművesség kérhető (papírkígyó vagy levélbagoly készítése)


Az év állatai, 2020.
Huhog, sziszeg, lubickol – Az év madara, hüllője, emlőse és rovarja - óvodásoknak és 1. osztály számára
 Miért gondolják a bagolyról, hogy bölcs? Hol töltik a telet a fülesbaglyok? Mely kígyó „mérgesek”? Meg lehet különböztetni a siklót a viperától? Nem fázik a vidra télen?
Ehhez hasonló kérdésekre válaszolunk, papírkígyót gyártunk, kislabdákkal kipróbáljuk, hogyan dolgoznak a galacsinhajtó bogarak… Kígyóbőrt tapogatunk, fényes hátú bogarakat nézünk mikroszkóp alatt, és a foglalkozáson szerepel Bubó, gyűjteményünk fülesbaglya is.  Kézművesség kérhető (papírkígyó vagy levélbagoly készítése)

BEPORZÓK NAPJA 
Rovarokra hangolva (játékos ismerkedés a rovarokkal, óvodásoknak és alsósoknak) – MÁRCIUS 9-13. 
Kipróbáljuk , mire való a szarvasbogár csáprágója, hogyan "hegedül" a szöcske és eljátsszuk, hogyan és miért táncolnak a méhek. Megfigyeljük, hogyan táplálkoznak a lepkék, szúnyogok, s megbeszéljük, miért is fontosak számunkra ezek az apró lények. A foglalkozás végén igényelhető rovaros kézművesség is (élethű gipszöntvények kifestése)


VÍZ VILÁGNAPJA
Ung király és háza-népe (óvoda, 1-2 évfolyam)
 MÁRCIUS 16-27.
Játékosan ismerkedünk hazánk tavainak, folyóinak élővilágával, különös tekintettel a halakra és kétéltűekre. A foglalkozás a természetes vizek élővilágát mutatja be, játékos feladatokkal. Választható kézművesség: békafejes napellenző készítése kartonból, színespapírból, vagy újrahasznosított hulladékból játék: palackponty –készíthető.
3-4 évfolyam számára: VÍZIPÓK ÉS BARÁTAI – mikroszkópozással, szitakötőlárvák, vízi rovarok vizsgálatával kiegészítve!




FÖLD NAPJA - KITELEPÜLÉS

Mit mesél a mecseki Föld mélye? (nagycsoportosok, alsósok) 
ÁPRILIS 20-30.
Ásványokkal, kőzetekkel és ősmaradványokkal a megfelelő korosztályi szinten ismerkedő foglalkozás, sztereomikroszkópos bemutatóval, a múzeum gyűjteményéből kiválogatott anyag alapján. Csoportosan eljátsszuk a kőzetek keletkezését. A kisebbekkel a kőzetek interaktív, kézzel fogható bemutatása mellett a helyi, kövekkel kapcsolatos mondákat ismerünk meg, és a Babás-szerkövek mondájának néhány részletét szituációs játék keretében is eljátsszuk.



















FÖLD NAPJA – BÁNYÁSZATI KIÁLLÍTÁS 

Bányamesék foglalkozás (óvodás, alsós)
Foglalkozás helyszíne: a Mecseki Bányászati Kiállítás épülete (Pécs, Káptalan u. 3.)  
ÁPRILIS 20-30. 
A Bányászati kiállításban mesék segítségével fedezzük fel Pécs környékének egykor bányászott ásványkincseit. Megtudjuk, hogyan éltek a bányászok, néhány érdekes hagyományt is megismerünk. Kézbe vehetőek a tárgymásolatok, kőzetek ásványok. Nagyítóval, mikroszkóppal is vizsgálódunk. Kinyomozzuk, hol és hogyan találták meg a bányában és annak környékén a Komlosaurus dinó lábnyomát, és a mamutcsontokat!

Bányavilág (felsős foglalkozás)

A foglalkozás célja a bányászat természettudományos alapjainak és a pécsi bányászélet néhány érdekességének a megismerése. Ismerkedünk a Mecsek kőzeteivel és ősmaradváynaival is.
Szervezeti forma: 60 perces múzeumi óra
Foglalkozás helyszíne: a Mecseki Bányászati Kiállítás épülete (Pécs, Káptalan u. 3.)
Közvetítendő tartalom: A kiállításban való körbevezetés közben az elrejtett bányászatra utaló képeket kell megtalálniuk a gyerekeknek. A képek között több kakukktojás is van, amelyet ha helyesen kizárnak, egy rövid összefoglalót tudnak összeállítani a mecseki bányászat kialakulásáról és a mecsek kőzeteiről. A feladat során elsajátítják a Mecsek geológiai alakulását, a szén keletkezésének folyamatát,  a bányászat hagyományait.
Az iskolai  kitelepülések ára alább, a Bányászati kiállítás belépője 300 Ft diákoknak 20 fő felett, ehhez adódik hozzá a 400 Ft / fő foglalkozásdíj.
A kitelepülős foglalkozások részvételi díja 400 Ft/fő + 100 Ft/fő anyagköltség (kézművesség). Kiutazás esetén 3000 Ft/kiutazás (több csoport esetén egyszeri díj).
 Előzetes bejelentkezés: varga.agnes@jpm.hu, 30-2575170

Bejegyezte: Varga Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése