2020. április 7., kedd

Beporzók Napja az óvodában

Múzeumunk idén először csatlakozott a Beporzók Napja új természetvédelmi jeles nap mozgalmához.


A jeles nap üzenete tömören:  a házi méhek mellett rengeteg egyéb rovarfaj (vadméhek, darazsak, lepkék, egyes bogarak, stb.) szerepet játszanak a növények beporzásában, és mindezek a fajok védelemre érdemesek, védlemük érdekében pedig fontos a megismerésük - nélkülük nagyon sok fajta növényi eredetű élelmiszernek híján maradnánk.

kék fadongó

A programról bővebb tájékozódni és friss információt szerezni ezen az oldalon lehet:

https://www.facebook.com/beporzoknapja/


Március 10. hetében hét különböző csoportnak (általános iskolásoknak, óvodásoknak) tartottunk kihelyezett foglalkozásokat. Az iskolabezárások előtti utolsó aktív hét volt, nagyon sok kellemes élménnyel:))

Fényképes dokumentációt elsőként a pécsi Rácvárosi Óvodától kaptunk, nagyon köszönjük a hangulatos fotókat! Engedélyt kaptunk arra is, hogy beszámolónkban megosszuk ezeket:
A foglalkozás elején, egy méhekről szóló mondókát követően a házi méhekről beszélgettünk. Egy falumbéli méhésztől kapott eszközöknek köszönhetően egy kaptárkeretet, egy méhész-kalapot és egy füstölőt is körbeadhattam, sőt egy kis propoliszt is gyúrtunk:)
A fenti képeken, sárgászöld mellényben már felderítő-méhecskékké változtunk, és éppen a nyolcas alakú táncot járjuk el, mely a táplálék-lelőhely irányáról tájékoztatja a kaptár többi lakóját.

A felderítők tánca után megbeszéltük, hogy sok másféle rovar is látogatja a virágokat, és részt vesz a megporzásban, melyeket majd mikroszkópon is megnézhetünk. A rovaroknak sok közös tulajdonsága van, például az összetett szem - próbáljuk ki, hogyan utánozható:)
Ezek után egy újabb játék, a virágpor-gyűjtés következett. Méhecskéink ecsettel gyűjtögettek egy-egy virág körül, s a hátsó lábaira furfangos megoldás következtében meglepően sok virágpor tapadt.)


A megtapadt virágporral könnyedén a következő virágra repültek.Közben, aki már részt vett a megporzásban, átmehetett a mikroszkópos állomásra, ahol a múzeum begyűjtött és bemutatható példányai közül sokfélét megcsodálhattak a gyerekek.
Remélem, jövőre is részünk lehet a közös játékban, és újból sok gyerekkel fedezhetjük fel együtt - dióhéjban - a rovarvilág csodáit!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése