2017. január 11., szerda

"Zöld kincseink kutatói Pécsett" tehetséggondozó-program - 2016. őszi félév

Zöld kincseink kutatói a JPM Természettudományi Múzeumában
– a tehetségprogram őszi féléves tevékenysége


Zöld kincseink kutatói? Azok meg kicsodák☺?
Csoportunk azzal a céllal alakult meg a JPM Természettudományi Osztályán, hogy a már több éve programjainkat látogató, természetbúvárkodás iránt érdeklődő ifjú tehetségígéretek figyelmét felhívjuk Pécs természeti értékeire, különös tekintettel a pécsi parkokban fellelhető „természet-darabkák” értékes növény- és állatfajaira. Eközben a tagoknak lehetőségük nyílik dióhéjban megismerkedni különböző terepi kutatási módszerekkel, és találkozni lehet komoly kutatókkal, akiknek szemlélete, tudása példaértékű lehet a gyerekek számára.

Mivel a csoport nagyobb része egyúttal ifjúsági túra-klubunk tagja is, így természetesen adódott feladatul, hogy az egyes városrészekből induló, könnyen bejárható túraútvonalakat is felmérjük, külön figyelmet fordítsunk az erdei élővilágra és annak védelmére is.(A túraprogramok beszámolói szintén a blogon találhatóak, a Jurassic Túraklub 2016-os beszámolójánál.) 

A munka két mikro-csoport – kutatói és vizuális (rajzműhelyes) – keretei között zajlik. A cél az ismeretszerzés mellett egy Pécs és Pécs környéke néhány természeti értékét, és azok vizsgálatát bemutató, szemléletformáló kiállítás közös létrehozása. E tevékenység során a mikro-csoportok együttműködnek, azaz a kutatók által feltárt érdekességek bemutatásnak kreatív módjaira a vizuális csoport nyújt ötleteket, segít a grafikai tartalom megvalósításában, majd együtt állítják össze a kiállítást.

A program a Dél-Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület projektje, melyet a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával bonyolítunk le. Ennek köszönhetően a résztvevők jutalma egy három napos természetismereti-természetvédelmi kirándulás Vas megyében, a szombathelyi Savaria Múzeum és a Kerekerdő Alapítvány partnerségével.


Alább olvashatjuk, miként teltek az őszi félév hónapjai a kutatók és rajzosok számára:

Szeptember:

Az első foglalkozás (2016. szeptember  16.) célja a programterv rövid ismertetése és tematikánkhoz köthetően csapatépítő foglalkozás egy várossal kapcsolatos óriás-társasjáték révén. Köszönjük a KultúrAktív Egyesületet képviselő Pfaff Éva bemutatóját és játékvezetését!A második alkalommal, egy héttel később került sor a kompetenciamérésre Fükéné Walter Mária oktatásszakértő vezetésével. Marika több korosztálynak megfelelően többféle írásbeli feladatot állatott össze, de mindegyikük találóan kapcsolódott környezeti kutatásaink témaköréhez.
Fükéné Walter Mária vezeti a derűs hangulatú kompetencia-mérést

Október:

Október 7-én pénteken délután az első terepi hétköznapi programunk a Béke-parkban főként  a  patak élővilágának megfigyelését célozta. Csabai Zoltán és Móra Arnold, (hidrobiológusok a PTE TTK Biológiai Intézetéből) a szennyezettnek vélt patakból rövid „halászat” eredményeként igen fajgazdag „zsákmányt” tárt elénk, ezzel bátorítva gumicsizmás csapatunkat a további keresgélésre. 
hegyi szitakötő lárvái az Éger-patak Béke-parki szakaszáról,
fotózta Máthé Balázs a kutató csapatból

A fajösszetételből kikövetkeztethető, hogy a patak szerencsére nem olyan szennyezett, mint a látszat alapján sejtenénk. Ahogyan a fotókról és a Lovas-fiúk kutatási naplójából is kitűnik, víziskorpiótól a hegyiszitakötő-lárváig nagy változatosságban találhatóak meg a vízilárvák és kifejlett rovarok, alsóbbrendű rákok és  férgek.víziskorpió, Máthé Balázs csapat-tag fotója

Október 8-án az Alkoss velünk! program keretében a vizuális csoport tagjai a látogatók között, ezzel őket is bekapcsolódásra bátorítva „műhely-munkáztak” délelőtti családi matinénkon. Ezúttal – Kövekbe rejtett múlt kiállításunk záróprogramjaként - környezetünk földtörténeti érdekességei volt a téma – a Komlosaurus és más Kárpát-medencei dinók portréi mellett egy jurakori háttér-tájkép is elkészült.


Október 15-én A Várfal-sétány volt az aznapi terepfelmérés helyszíne. A vizuális csoport a mandulafa-sétánynál kezdte a munkát, az építészeti elemek és természeti elemek (fák, virágágyások) harmóniájának tanulmányozásával.. A kutatós mikrocsoporttal közben Várfal-sétány leginkább természetközeli szakaszán helyeztünk ki rovarcsapdákat. 

csapdák kihelyezése a Várfal-sétányon

 A kutatók által is használt módszert alkalmaztuk, de a doboz fedettségére és elrejtésére a tapasztalatok alapján a tavaszi vizsgálatok során majd jobban kell ügyelnünk, mivel ezen a helyen a műanyagpoharak túlzott taposásnak és földbehordásnak voltak kitéve. A gyűjtés eredménye így csak néhány holyva, egy légy és néhány verőköltő bodobács volt (a csapdákat 4 nappal később ellenőriztük!)

Rovarhatározás Tibor bácsival, a JPM muzeológusával

A határozást mikroszkóp használata segíti

A csapdakirakás után megcsodáltuk a múzeum botanikusa által szervezett időszakos gombakiállítást, majd közösen azonosítottuk, meghatároztuk Lovas Benedek és Mátyás Béke-parkban gyűjtött kincseit: a termés- és levélgyűjtemény a feladatként vállalt kutatási napló melléklete volt.

Gomba-kiállítás

A Lovas-fiúk termés- és levél-gyűjteménye a Béke-parkból

Határozás

November
November nagyon termékeny időszaknak bizonyult a zöld kincses csapat munkájában, hiszen ekkor  az őszi szünet három hétköznapját jól kitudtuk használni terepi és műhely-feladatokra.

November 2-án a rajzos csapat találkozott, hogy befejezze az Alkossunk együtt! napon megkezdett ősvilági életképet, és a Béke-park térképét.

November 3-án mindannyian, az őszi szüneti múzeumi tábor résztvevőivel együtt (így dupla-létszámmal) kivonultunk a Balokány-parkba terepfelmérésre. Itt Hohmann Balázs környezetmérnök várt bennünket a Tudatosan a Környezetünkért Egyesület képviseletében.


A Balokányban Hohmann BalázzsalMocsárciprus lélegzőgyökereinek tanulmányozása
Balázs kalauzolt bennünket a tó környékén és beszélt a környezeti problémákról, melyek megoldásaira a csapat tagjainak adtak ötleteket. A hideg miatt hamarosan a civil pavilonba vonultunk, és ott néztük meg a középiskolások által forgott interjúfilmet a Balokányról. 

Ezek után két csoportban végeztünk kísérleteket, felváltva: egyik csoport a tehetségcsoport új vízvizsgálati kofferjével a Balokány-tó vizének vegyi elemzését végezte el, másik csoport pedig a talaj rétegződését vizsgálta meg H. Balázzsal.


November 18-án pénteken a Kertváros környezeti problémáit és élővilágát néztük meg dióhéjban. A program elején a múzeumban madárkalácsot gyúrtunk a kertvárosi telelő madarak számára.Bánatunkra már téli időszámítás van ilyenkor, így viszont a sötétedésből adódóan a kutatási nap játékos kalandsétává alakult a sötétben, mikor is denevérhangokra és fák tetején sejlő varjúfészkekre figyeltünk, így alkalom nyílott a madárvédelmi problémákra (természetvédők és lakosság konfliktusa) felhívni a figyelmet. Hogy mi is tegyünk valamit az itteni madárvilágért, kihelyeztük a bokrokra a madárkalács-meglepetést. Szó esett még a szelektív hulladékgyűjtés szabályairól és a panel-negyedek környezeti állapotáról.

December

December 9-én egy csapat-vetélkedővel összegeztük az őszi félév eseményeit és ismereteit.


Betűháló  a terepen megismert fajokból

 A program végén a résztvevők megjutalmazására „váratlanul” beállított a Mikulás.


Mikulást hallgatva

És végül az évzáró búcsútúra következett... A Túraklub beszámolóját lásd szintén a blogon:
http://termtudmuzeumpecs.blogspot.hu/2017/01/jurassic-turaklub-2016-oszi-felev.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése