2023. október 17., kedd

Herbarium Cecidologicum (JPM, Pécs) - Vajon mi fán terem ez a gyűjtemény a JPM Természettudományi Osztály gyűjteményei közt?

A Janus Pannonius Múzeum Természettörténeti Osztály Herbariumának egyik fémszekrényében titokzatos gyűjtemény rejtőzik. A 12 dobozban levő, mintegy 1500 kapszulányi anyag Herbarium Cecidologicum elnevezéssel az 1960-as évektől része a gyűjteménynek. Ha belekukkantunk, előbb-utóbb meg tudjuk fejteni a rejtélyt, mégpedig azt, hogy ez egy gubacsgyűjtemény. Egy érdekes gyűjtemény, ami a Herbáriumhoz tartozik, mégis zoológus, entomológus (rovarász) gyűjtötte.

Talán a legismertebb gubacs a cserkészek nyakkendőjét összefogó tölgyfagubacs. A tölgyfagubacs lehet, hogy igen hosszú keresgélés után akad csak a kezünkbe a gyűjtemény kapszulái között, hiszen rajta kívül nagyon sok más gubacs is kialakulhat a növényeken. Rovarok, atkák, gombák, vírusok is késztethetik a növényt arra, hogy rendellenes szövetet, gubacsot képezzen magán. Ebben a gyűjteményben elsősorban rovarok okozta gubacsok gyűjtöttek össze. A gyűjtő Ambrus Béla zoológus, entomológus, cecidológus (gubacskutató). Néhány kép a gyűjteményről és néhány gyűjtött gubacsról is alább.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése