2023. október 18., szerda

Közösségi szolgálat, nyári diákmunka, önkéntesség a JPM Természettudományi Gyűjteményében (Pécs)


A múzeumok külső szemlélő számára láthatatlan munkái között a legtöbb időt kétség kívül a gyűjtemények felállítása, gyarapítása, rendben tartása, papír alapú és digitális nyilvántartása jelenti. Ebben is nagy segítség mindig a külső segítség. A nyáron főként gyűjteményi munkában kaptunk segítséget két diáktól, akik minket választottak átmeneti munkahelyüknek. Nem egyedi eset volt az idei, hiszen évek óta mindig sokat segítenek a gyűjteményi munkákban a diákok és az önkéntesek nyaranta vagy kampánymunkák idején, amilyen pl. csomagolás költözéshez vagy egy nagyobb rendezvény felügyelete.   

A gyűjteményi munkákról általában:

A gyűjtemény felállítása az adott gyűjteménytípus szabályok szerinti sorba rendezését, a szükséges adatokkal ellátását, azok gyűjteményi tárgyhoz rendelését jelenti. A JPM Természettudományi Gyűjteményében vannak egyedi letározású gyűjteményi tárgyak, mint pl. az ősmaradványok, kőzetek és ásványok és vannak un. szekrénykataszterbe rendezett és  úgy nyilvántartott tárgyak. Ezek apró és nagy mennyiségű rovar-, csiga-, növény- és pl. madártojás- preparátumok, amiknek - bár egyenként is megvan minden szükséges adatuk, de - nincsenek egyenként leltározva. Adataikat digitálisan is tároljuk, a digitális adatrögzítés állandó feladat a gyűjteményben és a könyvtárunkban is.

A gyűjteményi munkák között vannak olyan feladatok is, ami nem kíván semmi képzettséget. A gyűjtött anyagok egyszerű preparálása, kiszárítása, felragasztása vagy kapszulába helyezése, számlálása, digitális adatrögzítése pl ilyen. Egyes gyűjtemények időnkénti fagyasztásos fertőtlenítése is szükséges. A gyűjteményi tárgyak sorszám szerinti helyre rakása, ha új a tárgy vagy valamiért kivettük, akkor újra elhelyezése a megfelelő helyen a megfelelő szekrényben, a sorszám szerinti helyén. A gyűjtemény szépítése új feliratokkal, de olykor csak megszámolása vagy átpakolása is néha feladatul adódik.    

Közgyűjteményként a digitális világ kívánalmainak is szeretnénk megfelelni, így a gyűjtemények minél nagyobb részét szeretnénk előbb-utóbb digitalizálni és online is elérhetővé tenni, amihez a tárgyak fotózása és adatainak rögzítése tartozik. 

A múzeum fotógyűjteményében és kéziratos archívumában is hasonló feladatok vannak.

Ezekben a munkákban természetesen a muzeológussal vagy a gyűjteménykezelővel együtt dolgozva mindig nagy segítség a külső segítség, így szívesen fogadunk közösségi szolgálatot teljesítő vagy nyári diákmunkát végző, természet iránt érdeklődő diákokat vagy önkénteseket. 

2023 évben nyári diákmunka során elvégzett feladatok: 

A nyáron két diák dolgozott a gyűjteményben, aminek során a könyvtár számára beleltározták az egy ideje felhalmozódott beérkezett vagy ajándékba kapott folyóiratokat és könyveket. Digitálisan rögzítették a költözés után kényszerűen átrendezett herbárium szekrénykataszterét. Ehhez megszámolták fiókonként és szekrényenként a gyűjteményi egységeket. Közben egyenként átnézték a herbáriumi lapokat, helyre rakták a sorszám szerinti véletlenül hibás helyen levő lapokat és ellenőrizték nincs-e rovarkártevő, rovarrágás a gyűjteményben. 

A kutató munkában is segítettek kicsit, mégpedig egy kéziratos adatgyűjtést és annak terjedelmes forrásirodalom-jegyzékét rögzítették digitálisan, illetve ezen felül terepmunka során adatgyűjtésnél a hangrögzítésben is jól jött a segítség. 

A kéziratos archívumban a legutóbb bekerült, több doboznyi halmozott anyag sorba rendezését végezték el. 

Az archívumban, a könyvtárban és a fotógyűjteményben is sok feladatra van még lehetőség. Ha valaki szívesen jönne,  előzetes egyeztetés után várjuk. Egyeztetés a termtud kukac jpm.hu címen lehetséges.             


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése