2017. július 4., kedd

Beszámoló a 2017-es gyógynövényismereti tanfolyamról


A Janus Pannonius Múzeum által szervezett 2017 évi gyógynövényismereti tanfolyam június 30-án véget ért. Az összesen 46 órás tanfolyamon a 21 óra elméletet 25 órás, változatos gyakorlat egészítette ki. Az elméleti órákon gyógynövényoktatásban jártas, hiteles oktatóktól tanulhattak résztvevők. A hosszú, esti, elméleti órákon kis gyógynövényes harapnivaló és ital is készült, hiszen a gyógynövények nem csak teaként, hanem áztatott italként és a táplálkozásban is változatosan felhasználhatók.  

Az elméleti órákon a gyógynövényhasználat történetével és a népi gyógynövényismerettel kezdve, a táplálkozásban felhasználható vadon termő gyógy- és fűszernövényekről, az illóolajokról és a ma kapható gyógynövénytartalmú készítmények használatáról is tanultak a résztvevők. Külön téma volt elméletben és gyakorlatban is a gyógynövénytermesztés. A fő hangsúlyt azonban az egyes szervrendszerekre ható gyógynövények használatának tanulása kapta. 

A gyakorlati órákon a vadon termő gyógynövények terepi fajismeretén kívül, a Melius Gyógynövénykertbe, a PTE Farmakognóziai Intézetébe és a márfai Rozmaring Fűszerkertbe is ellátogattunk. A kézműves gyakorlatokon, gyógyteák keverése, illóolajos készítmények, krémek, gyógynövényes párnák, levendulabuzogány készítésére és teának szederlevél fermentálásra is sor került. A gyógynövények használatával a konyhában pedig a BioBia Portán ismerkedhettek a résztvevők, mely alkalom a tanfolyam záróeseménye is volt, így az elkészült étkek és italok el is fogytak.         

A Rozmaring Fűszerkertben
Virágos linzerek is készültek a BioBia Portán
gyógynövények a Bioibia Porta kamrájában
gyógynövényminták a PTE Farmakognóziai Intézetében
vadnövények fajismeretének bővítésére, tanulására jó lehetőséget
adtak a Pécs környéki gyepek és erdők,  melyek közül néhányat
a terepgyakorlatokon felkerestünk.

Bejegyezte: Dénes Andrea
Fotók: Kis Edit, Vlaskovits Petra, Dénes Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése