2014. március 12., szerda

A Természet ízei kiállítás (2014) - egy kiállítás az ehető vadnövényekről és gombákról a JPM - Természettudományi Múzeumában (Pécs)


A természet ízei kiállítás kis ízelítő abból, mi az amit hazai erdeinkben, rétjeinken, mocsarainkban gyűjtve őseink még nem is olyan régen gyakrabban fogyasztottak, használtak étel alapanyagként, fűszerként, italkészítéshez vagy éppen tartósításhoz. Ma egyre inkább felelevenedik elődeink tudása. Az ehető gombák gyűjtése máig fennmaradt az ország sok táján, de egyre több vadgyümölcsöt, vad levélzöldséget is is gyűjtenek.A kiállításban több mint 50 gombafaj élethű preparátuma mellett, több ehető növény preparátuma, fotója begyűjtött termése, aszalt, szárított növények és gombák, vadgyümölcs befőttek, ecetek, lekvárok és egyéb készítmények, ill. tájékoztató tablók segítségével kaphat a látogató kis betekintést abba, milyen gazdagok erdeink és természetes élőhelyeink ehető növényekben is, nem csak gyógynövényekben. Kíméletesen, odafigyelve gyűjtve, ezek a jövőben is rendelkezésre állnak, ahogy őseinknek is évszázadokon keresztül. A kiállításban szó van a gyűjtés módjáról, arról is, hogy nem miden faj és nem minden növényi rész ehető, vannak mérgező magok, levelek, van amikor csak a virág ehető, és az sem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, hogy biztonságosan fogyaszthatóak legyenek.


A kiállításból kiderül mi is a böngyöle, mi volt a bronzkor burgonyája, miből készült régen liszt és ecet, mire szolgált a komlós korpa, ill. mit ettek eleink ínséges esztendőkben. Abból is kap a látogató kis ízelítőt, hogy baranyai kézműves termékek között milyen gazdag választékban találni vadnövényből, vadgyümölcsből készült termékeket.

A kiállítás üzenete: Fontos, hogy erdeinkre, rétjeinkre, mocsarainkra  úgy is tekintsünk, mint ehető és gyógynövény, ill. ehető gomba és gyógyhatású gombák forrásai, most és a jövőben is. Kezelésüknél, fenntartásuknál fontos szempontnak kellene lennie fajgazdagságuk megtartásnak és tisztán tartásuknak is. Tiszta vizű mocsaraink őseink legfontosabb élelmi forrása volt. "Halat s vadat s mi jó falat" megadott minden évszakban. A legtöbb magas szénhidráttartalmú, tápláló növény a mocsarainkban élt. A Föld szántóföldjeinek 90 %-án  mindössze kb. 20 fajt termeszt az emberiség, pedig kb. 20 000 faj az ismert ehetők száma. A természetes élőhelyek pedig egyre fogynak.

Továbbiak a kiállításról, ill. választható kísérőprogramok gyerekek és felnőttek számára itt

A kiállítást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése