2016. augusztus 22., hétfő

Kövületes kalandok a múzeumban - Természetbúvár Tábor 2016 (beszámoló)

Júniusban, a tanév vége után zajlott le a JPM aktív terepi programokban bővelkedő Természetbúvár Tábora.  A Kövekbe rejtett múlt kiállításunk szellemében a környéken talált kövületekkel, a Kárpát-medence dinoszauruszaival, és a jégkorszaki élővilággal ismerkedtünk. 
terepi felfedezések
szerencsés találkozás a horgászokkal a Herman Ottó-tónál
Kövület-keresgélés Kovácsszénája közelében
Szarvas-simogatás Bőszénfán
Hoffmann tanár úr vetít és mesél
Laczik Dénes madarásszal (MME) a Herman Ottó-tónál
Vezetés "vájt-fülűeknek" a megújult Pécsi Állatkertben
Erdőismereti programok a sasréti Kikerics Erdei Iskolában
A villányi triász-kori feltáráson Ősi Attila és kollégái vendégszeretét élvezhettük

A gyerekek is keresgélhetnek a feltáráson
Sebe Krisztina magyaráz a gyerekeknek
Triász, jura és miocén időszakból való kövületeteket találtunk, vizsgáltunk és gyűjtöttünk a közeli lelőhelyeken. A múzeumban a kiállításhoz kapcsolódó foglalkozáson (Az őslénykutató hátizsákja) vehettek részt a tábori gyerekek, sőt tanulmányozhatták a raktárban rejtőzködő kövületeket is. 
Hoffmann Gyula tanár úrral (PTE Biológiai Intézet) beszélgettünk az állatok törzsfejlődésen alapuló rendszeréről, vetítéses program keretében ismertettük meg a fiatalokat a Kárpát-medence dinoszauruszaival. 
A vetített erdélyi és bakonyi dinók bemutatása nyomán Képzőművészeti Osztályunk múzeumpedagógusával csoportos alkotást, dinóink életterét megjelenítő órásfestményt készítettünk. Minden napra jutott terepi program: az Orfű közelében található Herman Ottó-tónál madarásztunk, kövületeket gyűjtöttünk - de a Bőszénfai Szarvasfarmon és a Pécsi Állatkertben népszerű programnak bizonyult a recens (jelenkori) fauna tanulmányozása is:)
Utolsó nap lehetőségünk adódott ellátogatni egy "aktív" feltárásra  - a villányi triász gerincesek lelőhelyén Ősi Attila neves paleontológussal, a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely felfedezőjével találkozhattunk, aki  frissen előkerült hüllőcsontokat mutatott nekünk. Az érdeklődő és tettre kész résztvevők "dolgozhattak" is a feltáráson, majd Sebe Krisztina geológus közreműködőnkkel a Templom-hegyi geológiai feltárás ammonitesz-lenyomatait és egyéb érdekességeit is megcsodáltuk. 
Reméljük, az évről évre visszajáró résztvevőink közül néhányan majd felnőtt korukban is megőrzik magukban a természetbúvár viszonyulást a világ dolgaihoz: a kíváncsiságot és a felfedezőhajlamot, mely minket is meggyőz arról: érdemes folytatni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése