2017. április 30., vasárnap

LEVÉLTITKOK kiállítás és múzeumpedagógiai foglalkozások


Kiállítás a fényről és az erdőkről 

A növények "titkos életét" bemutató kiállítás Budapestről, a Magyar Természettudományi Múzeumból érkezett Pécsre.

Megnyitó: 2017. május 3. 14.30.

A kiállítást megnyitja Dr. Korsós Zoltán, az MTM főigazgatója.
A növények évszakos változásait és "fény-függését" bemutató kiállítás interaktív elemekben gazdag, "kétrétegű": a tudományos bemutatás mellett mesés formában, a gyerek számára is élmény-szerűen ismertet meg a növények életének titkaival.Foglalkozás-tervek a kiállításhoz:

Az erdő és a FÉNY
felsőtagozatos foglalkozás

Az erdő, mint élőhely évszakos változásait ismerjük meg a foglalkozás keretében,  s miközben a erdő szintjeivel kapcsolatos feladatokat oldunk meg, különösen nagy figyelmet fordítunk a növényzet fény-függésének megismerésére.


A növényi életfunkciók megismerése céljából a foglalkozás keretében bemutatunk néhány kísérleti eredményt, és néhány egyszerű, de látványos kísérletet végzünk el a tanulókkal közösen. Végül egy rövid „szabadulós-játék” keretében - rejtvényes kérdések megválaszolása révén -  kiderül,  hogy egy verőfényes nyári napon hogyan szabaduljunk a FÉNY fogságából.Lidércke és barátai foglalkozás
Alsótagozatos foglalkozás


A növények évszakos változásait és "fény-függését" bemutató kiállítás interaktív elemekben gazdag, "kétrétegű": a tudományos bemutatás mellett mesés formában, a gyerek számára is élmény-szerűen ismertet meg a növények életének titkaival.
A foglalkozás keretében megelevenítjük Lidérckét, Matu Zsálem apót, az öreg tölgyet, és megtudjuk, hogy Auxin apónak és Fotonkának milyen fontos dolga akad a tavaszi erdőben.


A kiállítás címéhez méltón titkos levelekből értesülünk minden fontos eseményről. Végül mindenre FÉNY derül, és a foglalkozás végén az osztály elkészítheti saját mag-neveldéit, melyekben a növekvő növény fényfüggését tanulmányozhatja.
Hoznivalók: két cipősdoboz (felnőtt méret) a mag-neveldéhez. A dobozokat a kísérletnek megfelelően „átalakítjuk” – a magokat ajándékba adjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése