2017. szeptember 28., csütörtök

Foglalkozások a "Karó közt a potyka" kiállításhoz

Halak a hálóban

A Karó közt a potyka kiállítás a Rippl-Rónai Múzeum időszakos kiállításaként érkezett hozzánk.A kisszerszámos halászat hagyományait és a hazai vizeinkben élő halfajokat mutatja be ez az igényes installációs elemekben és játékos eszközökben bővelkedő kiállítás.
A kishalászok egykor saját készítésű eszközökkel és kiváló halismerettel rendelkező „terepi” emberek voltak. Az ő világukat eleveníti fel a foglalkozás,melynek során kipróbálható néhány régi halászati eszköz (tapogató, kuttyogató, dobóháló, stb.). 

Megismerkedünk a jelentősebb hazai halfajok életmódjával, miközben a fajok felismerését is gyakoroljuk.


A hagyományok felelevenítése során szó esik a hazai vizek védelmének fontosságáról és módjairól.


A végén igény szerint kézműveskedünk is: papír-akvárium készül, hazai halakkal!


A foglalkozás időtartama: 60 perc
Javasolt életkor: 1-5. évfolyam     


 A Dunától a Balatonig – felfedező úton Herman Ottóval
FELSŐTAGOZATOSOKNAK


A biológia tanárok számára jól ismert, Herman Ottóról elnevezett nívós tanulmányi vetélkedő csak a diákok töredékével ismerteti meg legendás természettudósunk izgalmas életútját, kutatásainak jelentőségét.


Foglalkozásunk célja, hogy dióhéjban egész osztályok számára nyújtsunk lehetőséget e tudós jelentőségének, változatos kulturális és természettudományos hagyatékának megismerésére. A Karó közt a potyka című, halászati témájú időszakos kiállításhoz kapcsolódva, a kutató neves ismeretterjesztő művének – a Magyar halászat könyvének - néhány részlete felhasználásával közeli és kedvelt vizeink (Duna, Dráva, Balaton) egykori és jelenlegi vízi világával, hagyományos halászati módjaival ismerkedhetnek meg a résztvevők.
A foglalkozás része a csoportmunka, melynek keretében rövid ismereterjesztő bemutatást készítenek a diákok egy-egy halfajról és halászatáról, Herman Ottó szellemében.
A foglalkozás időtartama: 60 perc
Javasolt életkor: 6-8. évfolyam                                              
Információ és jelentkezés: termtudmuzeumpecs@gmail.com          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése