2018. szeptember 19., szerda

Semmelweis - Kiállítás az anyák megmentőjének tiszteletére 2018, Pécs

Semmelweis Ignác (1818-1865) születésének 200. évfordulója alkalmából a 2018. évet a magyar kormány Semmelweis emlékévvé nyilvánította. Az ünnepségsorozat részeként a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum egy vándorkiállítással tiszteleg az anyák millióit a gyermekágyi láztól megóvó névadója emléke előtt. A tárlat elsőként a pécsi Janus Pannonius Múzeumban debütál, ahol közel két hónapig lesz látogatható a Természettudományi Osztályon (Szabadság u. 2.).


 Az UNESCO Világemlékezet listájára 2013-ban felkerült tudományos életmű ismert darabjai mellett az életutat röviden átfogó tárlatban megtekinthetőek olyan Semmelweishez köthető kéziratok, családi iratokis, amelyeket eddig még nem láthatott a nagyközönség. A tudós személyes használati tárgyain kívül a családi fényképtár egyes darabjai segítenek megismerni a magyarországi német polgárság életét élő orvos mindennapjait, noha személye, egyénisége mind a mai napig sok titkot sejtet.

A tudós életmű igazi értékeit a halála után felfedező, s azt elismertetni szándékozó kultuszteremtés évről évre új rétegeket rajzolt alakjára, számos film, irodalmi és képzőművészeti alkotás teremtette meg azt az ikonikus nagysággá váló SEMMELWEIST, akinek alakját a korát megelőző meglátásaiért őrületbe fúlóan küzdő lánglelkű tudós misztikuma lengi körül. Vajon ki is volt ő? Lefejthetők-e alakjáról a rárakódott klisék? A tárlat ezekre a kérdésekre is keresi a választ.


A kiállítás szeptember 7-én 13.30-kor nyílik meg a nagyközönség előtt, s november 12-éig látogatható a JPM Természettudományi Osztályán (Pécs, Szabadság u. 2.) keddtől szombatig 10 és 16 óra között.
A PécsMa képes beszámolója a kiállításmegnyitóról

Foglalkozások a kiállításhoz:

A JPM Természettudományi Osztálya foglalkozásokat hirdet a Semmelweisi Orvostörténeti Múzeum Semmelweis emlékkiállításához:
Semmelweis Ignác titokzatos élete
Semmelweis korszakalkotó felfedezést tett - szobrai állnak világszerte, nevét messze földön ismerik. De vajon mit tudunk az életéről? Ki volt ő valójában?
A foglalkozás keretében megidézzük a tudós orvos szellemét, és ifjúkoráról kérdezősködünk. Megpróbáljuk csoportokban feltárni élete egyik fontos döntésének hátterét. Felfedezéseink során mítoszokat is döntögetünk, hogy így kerüljünk közel egy a valódi emberhez: a tudós, a polgár, a családfő dilemmáihoz és drámáihoz, melyek talán érdekesebbek még az emlékműveknél is...
A szerepjátékon és kreatív történetíráson alapuló foglalkozás az időszakos kiállítás anyagán és életrajzi szemelvényeken alapul. Ajánlott: 7-12. évfolyamosok számára
Kihívás az egészségért
Tudtad-e, hogy Semmelweis a fertőtlenítős kézmosás bevezetésével küzdött a kórokozók terjedése ellen?
A Semmelweis emlékkiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásunkon a résztvevők forgószínpados rendszerben, kísérletezős feladatokkal szó szerint a "saját bőrükön" tapasztalják meg a kéz-higiénia fontosságát, és még sok más érdekességet a kórokozókról. Ajánlott: 2-6 osztályig
Mikrobák hasznáról és káráról
Jól ismered-e a három nagy mikroorganizmus csoportot? Mérd le, teszteld le, vizsgáld meg Te magad is! A Semmelweis vándorkiállításra épülő múzeumpedagógia foglalkozáson többek között kísérletezni fogunk baktériumokkal, kipróbáljuk, hogy milyen érzés elfogyasztani a számunkra is hasznos mikroszkopikus gombákat, továbbá felfedezzük, hogy mekkora jelentősége van Semmelweis Ignác újításának a gyógyászatban.
 A foglalkozás 8-12. évfolyamosok számára ajánlott.
JLátogatásod esetén a védőfelszerelésről gondoskodj

Bejelentkezés: termtudmuzeumpecs@gmail.com, 213-419., a foglalkozás előtt legalább egy héttel.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése