2020. január 12., vasárnap

Az elmúlt öt év rendezvényei, programjai a pécsi Természettudományiban

Viszontagságos időket élnek a múzeumok manapság. S ezen belül nem csak helyi probléma, de országos gond is a természettudományi gyűjtemények megbecsültségének hiánya, válságos szituációk kialakulása és a létért való küzdelem - méltatlanul!
Ha csak a közönséghasznosítás szempontjait nézzük, akkor az ökológiai szemléletformálásban, környezeti nevelésben elhanyagolhatatlan szerepe van a természettudományi gyűjteményeknek. S ma, a klíma-válság időszakában nem csak a fenntarthatóságra nevelésben, hanem a gyűjtemények révén a klímakutatásban is elsődleges feladata lehet a temészettudományi múzeumoknak.
Utóbbiról részletesen, lásd: https://mttmuzeum.blog.hu/tags/r:Mire_j%C3%B3k_a_gy%C5%B1jtem%C3%A9nyek

Ami a mi múzeumunkat, a JPM Természettudományi Osztályát illeti - a fentiek alapján társadalmi hasznosság önmagáért beszél - de úgy látszik, nem eléggé hallhatóan... A következő összefoglaló reményeink szerint közhasznú tevékenységünk szolid kihangosítása kíván lenni.mikroszkópozás óvodás foglalkozáson


EREDMÉNYEINK: 

Első saját FB oldal és FB közösség a múzeumi osztály számára, a programok meghirdetésére.
Az egyetlen múzeumi osztály, mely saját bloggal rendelkezik szakmai eredményei és rendezvényei bemutatására.
Egyedülálló a JPM-en belül: Múzeumpedagógiai nívódíj 2011-ben.
Saját szakmai kiadvány Dunántúli dolgozatok – Természettudományi sorozat.
Első ismeretterjesztő nyári táborok a múzeumban(Természetbúvár, évente)
Első tehetséggondozó  műhely diákoknak, pályázatból (Zöld kincseink kutatói)
Első hétvégi szakkör a múzeumban (Kalandozások a Természettudományi Múzeumban)
Első hetiszakkör a múzeumban (Természetábrázoló Rajzműhely)
Első EFOP pályázat megvalósítása a múzeumon belül  (EFOP 3.3.6. konzorciumi partnerként)
Tanfolyamok a természettudományos ismeretterjesztés érdekében: alapfokú gombatanfolyam, gyógynövény-ismereti tanfolyam
ÉV FÁJA jelölés és európai 1. helyezés elnyerése a városnak és az országnak 2019-ben. Ennek következményeként a Közösségi Múzeum cím pályázása és elnyerése.
BÁRCSAK A MÚZEUMUNK JÖVŐJE IS ILYEN SIKERESEN ALAKULNA ....
- a pécsi látogatók örömére - és mi is megérdemelnénk ennyi viszontagság után!


A "stábról": 2 fő muzeológus (1 osztályvezető-zoológus + 1 botanikus), 1 fő múzeumpedagógus valósítja meg a programokat múzeumunkban. Negyedikként, a pénztáros-takartó-teremőr munkaköröket betöltő kollanő egyúttal dekorációs és kreatív foglalkozásokat előkészítő asszisztensi tevékenységet is végez.

További bemutatás tevékenységeinkről:

A pécsi természettudományi múzeum húszéves tevékenységének bemutatása képekben:
A 2015-18 között megjelent szakmai publikációk szintén blogunkon olvashatóak:
A tantárgyköziség szemléletmódját tükröző múzeumpedagógiát bemutató cikk a JPM Évkönyvében:


 A 2015. év előtti közművelődési és múzeumpedagógiai programokról a 2015-ös évkönyvben már megjelent egy beszámoló:
https://termtudmuzeumpecs.blogspot.com/2015/06/szakmai-munkank-publikaciok-2015-i-jpm.html

2015-ös év:

A 2015-ös évben 5586 látogatónkból közel 3000 fő a múzumpedagógiai foglalkozásaink és rendezvényeink résztvevője volt.
A foglalkozások jellemzője, hogy nem csak állandóan választható, hanem szezonális és jeles napokhoz kapcsolódó foglalkozástípusokat is hirdettünk, így a Víz Világnapja és Föld Napja környékén jelentősen nőt a látogatottság.
Rendezvényeink közül kiemelhető a Múzeumok Éjszakája (mely egyben az UNESCO Fény Éve pályázati programunk záróeseményei is volt), és a Weöres Sándor kiállítás kapcsán meghirdetett őszi családi nap, valamint a kiállítást záró adventi finisszázs (szintén családi célközönséggel).
Méhész foglalkozása az állatok világnapjánHagyományos szombati programként létezett egészen költözésünkig a természetismereti havi szakkör (Kalandozások a múzeumban) Ida néni (Ötvös Károlyné) vezetésével.
Állatok a Weöres versekben - foglalkozás

Ebben az évben a következő időszakos kiállítások voltak láthatóak múzeumunkban:


Páratlan élvezet járni a Mecseket
TEMATIKA: természetjárás
MesÉlŐvilág
TEMATIKA: természeti illlusztrációk
Közös Ég közösség
TEMATIKA: gyermekrajzok
Megmozdult szótár
TEMATIKA: Weöres Sándor és a természet
Madarak földön égen 2015 (2016-ra áthúzódó)
TEMATIKA: madár-fotográfia


A Természet ízei vándorkiállításunk 2015-ben több helyszínre is utazott: Kárászon, Ópuszteszeren és Tihanyban is vendégeskedett. A hozzá témában kapcsolódó Ehető vadnövények a Kárpát-medncében kötetünk pedig digitálisan is megjelentŐsszel

Ebben az évben több új, múzeumi közösségeket fejlesztő, egyúttal ismeretterjesztő prograsorozat is indult, így:
Frissen öntött gipsz-patanyom! Jurassic túrán

Jurassic túrák télen is....

- a Jurassic Túraklub családok számára
- A Közös Ég Közösség természetábrázoló Rajzműhely
- Magvető vetélkedő felső tagozatos diákok számára, a fenntartható mezőgazdaságról - partner és támogató cégek, szervezetek részvételével, a JPM Néprajzi Múzeuma időszakos kiállításához is kapcsolódó tematikával. Az ismeretterjesztő vetélkedő nem titkolt célja volt a pályaorientáció, és a mezőgazdasági tevékenységek megismerése és jobb megítélése a városi és vidéki iskolások körében.


Magvető vetélkedő - a gazdaságban
Magvető vetélkedő - a Néprajzi MúzeumbanA korábbi években indított Természetbúvár tábor ebben az évben is sikeresen zárult, mely a JPM közművelődási tevékenységében úttörő és sokáig egyedülálló múzeumi szaknapközi volt.

Fényes kísérletek
Ebben az évben azonban a "haladó" résztvevők számára a Tudatosan a Környezetünkért Egyesülettel közösen pályáztunk egy tehetséggondozó táborra is, mely "Fényfürkészek felfedező hete" címmel valósult meg változatos, komplex természettudományos és művészeti tematikával.
Fényfürkészek bemutató-helye a Múzeumok Éjszakáján
Felnőttek ebben az évben is "élethosszig tanulni" nálunk gombatanfolyamon tudtak, ami sikeresen zárult már harmadszor 2015-ben is, valamint neves partnerekkel Gyógyélelmiszer táborban is aktívan részt vettünk, júniusban.


2016-os év:

A 2016-os évben a Természettudományi Kiállítás 4760-as látogatószámából a foglalkozások és múzeumi rendezvények résztvevőinek létszáma már 3000 fő fölé emelkedett.


Óriáscápa álkapcsában

2016. év kiemelt múzeumpedagógiai feladata a „Kövekbe rejtett múlt” c. időszakos kiállításhoz kapcsolódóan Mecsek és környéke fontosabb ősmaradványainak megismertetése volt, valamint néhány lelőhely megismerése „Jurassic” túrákon és a Természetbúvár táborunk keretében, geológus és paleontológus kutatók valamint a múzeum szakembereinek segítségével. Minden korosztály számára dolgoztunk ki őslénytani foglalkozásokat, és óvodástól középiskolásig a köznevelésben érintett minden korosztály sikerült is elérnünk a foglalkozásainkkal.


Ősmaradvány "készítés"

Ősi Attilával a villányi feltáráson
Őslénytani homokozó

Az őslénytani foglalkozásokon kívül az év újdonsága volt még múzeumpedagógiai szempontból az ANK kéttannyelvű 1. számú Általános Iskolával kötött együttműködési szerződés alapján az angol nyelvű természetismereti foglalkozások megvalósítása.
Fontos múzeumandragógiai programsorozat volt 2016-ban a nagy érdeklődéssel fogadott Alapfokú Gombaismereti tanfolyam, botanikusunk szervezésében.
Immár hagyományos és népszerű Természetbúvár Táborunk után újdonság volt a JPM Képzőművészeti osztályával közösen szervezett TerMűhely (természet-művészeti) tábor, melyben természetismereti programokat a landart művészeti irányzattal valós ismerkedéssel ötvöztük!

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a Mecsek Egyesület 125 éves jubileuma emlékére a Várostörténeti osztályt partnerségre hívva szerveztük meg Városismereti versenyünket.

Ebben az évben a következő időszakos kiállítások voltak láthatóak múzeumunkban:

Kövekbe rejtett múlt
TEMATIKA: őslénytani leletek Baranyában
Madarak földön, égen 2016
TEMATIKA: madár-fotográfia

Saját kiállítás vendégszereplése más múzeumban:

A természet íze
TEMATIKA: Ehető vadnövények és feldolgozásuk
Kaposvár, Rippl-Rónai Múzeum

Pályázati projektjeink: 
Ebben az évben a JPM TTO múzeumpedagógusa kapta az EFOP 3.3.2. Kulturális intézmények a köznevelés szolgálatában című pályázat szakmai előkészítését.   Paletta című összmúzeumi pályázatunk a fenntartó nevében került beadásra,  keretében14 pécsi és két vidéki iskolával kötöttünk szerződést, és minden szakág vállalt benne foglalkozásokat, ám legnagyobb számban a természettudományos foglalkozásokat igényelték az iskolák. A pályázat pozítív eredménye másfél évvel később került nyilvánosságra, a 2019-ben megkezdett tevékenységeket azonban az első félév során sajnos félbe kellett szakítani, a projekt-menedzsment adminisztratív problémái miatt.


Zöld kincseink kutatói - vízvizsgálat

Szintén sikeresen pályáztunk azonban a Nemzeti Tehetségprogramnál a Zöld kincseink kutatói című, 8-12 évesek számára tervezett tehetséggondozó progamsorozatra, melyet 2017-ben valósítottunk meg.Zöld kincseink kutatói - vízvizsgálat
Zöld kincseink kutatói  - ásványtan


Zöld kincseink kutatói - városmakett
2017-es év:
A közművelődési rendezvények és foglalkozások résztvevőinek száma ebben az évben már a 3600 -at is eléri, az összlátogatószámon belül. 
Ebben az évben Ifjú Természetbúvár bérlet címen foglalkozás-bérletet indítottunk, melyet az iskolák megvásárolhattak, egy-egy osztály így a tanév során négy foglalkozáson vehetett részt.
Ebben az évben a következő időszakos kiállítások voltak láthatóak múzeumunkban:

Bányavirágok (ásványtan)

Az igazi Vízipók (vízi gerinctelenek)

Levéltitkok (a növények és a fény)

Karó közt a potyka halászat-történeti kiállítás
Madarak földön égen 2017 (2018-ra áthúzódó)

Saját kiállítás vendégszereplése más múzeumban:


Kövekbe rejtett múlt
Kaposvár, Rippl-Rónai Múzeum

Időszakos foglalkozások indulnak a Bányavirágok (ásványtan), Az igazi Vízipók (vízi gerinctelenek) és a Levéltitkok (a növények és a fény) kiállításokhoz, különösen a vízipók kiállításhoz kapcsolódó mikroszkópos és csoportmunkás programok vonzottak sok iskolát. Az őszi félévben a Karó közt a potyka halászat-történeti kiállítás szerepjátékos foglalkozásaira nagy számú óvodás csoport érkezett.

Karó közt a potyka kiállítás
Karó közt a potyka kiállítás

Vízipók kiállításSzintén egyedi interdiszciplinális programunk volt ezévben az Arany 200 emlékév kapcsán az Arany János vadaskertje című intrdiszciplinális, utazó-múzeumi program


Ez az év a sikeres vetélkedők éve: többszáz általános iskolás diákot mozgatott meg a tavaszi három kiállítás tematikájára tervezett Vízipóktól vadalmáig vetélkedő és a halászati kiállításhoz kapcsolódó, a Pécs Zoo-t is partnerként bevonó Halas kaland vetélkedő.
Rendezvényeink között  a Természetbúvár Tábor mellett kiemelendő két adventi rendezvényünk és a Csodaszarvas-nap (őszi szüneti Arany-témanap).
A legtöbb látogatót azonban az "Ásványos-madaras" farsang című családi rendezvényünk vonzotta.


Farsangi madaras program
A 2017-ben kiadott JPM Évkönyvben szerepel múzeumpedagógusunk inovatív megközelítésű, interdiszciplinális módszertani alapú múzeumi foglalkozásait bemutató cikke, Határmezsgyéket járó garabonciás címmel.

2018-as év: 

Még nem kezdődtek el EFOP projektjeink, a látogatószám azonban ebben az évben jelentősen emelkedett: az 5397 főből ekkor már 4630 volt múzeumi rendezvényeink és főként múzeumpedagógiai foglalkozásaink résztvevője.
Elkezdődnek az EFOP 3.3.6-os Természettudományos Élményközpontok projektünk előkészítései (kiállítás a PécsZoo-ban, mely konzorciumi partnerünk a projektben, hat féle munkafüzet kidolgozása és legyártása az oktatás szolgálatában).
Még több osztály vesz Ifjú Természetbúvár bérletet, és látogatja rendszeresen foglalkozásinkat.


Kísérletek a madarak repüléséről 1.
Balázs Dénes kiállítás - foglalkozáson készült poszterek

A világjáró - foglalkozás Balázs Dénesről
Ebben az évben a következő időszakos kiállítások voltak láthatóak múzeumunkban:

3276 expedíciós nap
Balázs Dénes emlékkiállítás
A folyó, ami éltet és összeköt – a Duna
Vízügyi kiállítás
Semmelweis
orvostörténeti kiállítás

A TerMűhely és Természetbúvár diáktáborok mellett a Jurassic Túraklub endszeresen velünk kiránduló tagjai számára az NKA-nál pályázunk és nyerünk támogatást a Dunakanyar Felfedezőtáborunkra.2019-es év:

Az EFOP 3.3.6-os projekt elindulása ugrásszerű látogatószám-növekedést eredményez - két projektre felvett múzeumi oktató foglalkozik természettudományos órák tartásával a múzeumpedagóguson kívül, sőt külsősök is alkalmilag részt vesznek. A látogatószám 9575 lett ebben az évben, ebből 8085 a foglalkozásokon résztvevő diák (a külsős oktatók óráit nem is vettük bele ebbe az összesítésbe), és rendezvényeink résztvevői létszáma együttesen. A projekten belül három múzeumi alkalmazott összesen kb. 6000 főnek tartott foglalkozást, a további létszám a múzeumpedagógus által tartott múzeumpedagógiai foglalkozáson vet részt. Mindezt úgy, hogy négy hónapig kénytelenek voltunk zárva tartani...

A 2018-ban elnyert NKA kiállításpályázat eredméyneként újabb saját időszakos kiállítás épül, a pécsbányai mamut megtalásának 90-edik évfrordulója alkalmából.
Az időszakos kiállítás építése közepette vezetjük le a Európai Év Fája kampányt, mely a város és az ország lelkes összefogásának köszönhetpően nyer!


A Jégkor pécsi vándora kiállításra az utóbbi évek tapasztalatától eltérően a családi látogatók is nagyobb számban érkeznek, de továbbra is a foglalkozások résztvevői teszik ki a nagyobb látogatói létszámot. Két EFOP-os projektünk eredményeként a nyári időszakban hagyományos táboraink mellett öt turnusban valósítunk meg diáktáborokat hátrányos helyzetű tanulók számára. A Múzeumok Éjszakája az őslénytani témának köszönhetően nagy érdeklődésnek örvend.


Múzeumok Éjszakája
őslénytani homokozó - Múzéj
Ősember eszközei - Múzéj
Nyáron megkezdődik a múzeum költöztetése. Mindezek mellett zajlanak a táborok, ősztől pedig nagy a kereslet a korábbi tapasztalatok alapján induló bőrönd-múzeumos foglalkozásokra. 

Augusztus 30-án tartottuk Épületbúcsúztató rendezvényünket, a Jégkor pécsi vándora kiállítás finisszázsával együtt.

Az Őszi fesztivál keretében is vállalunk programokat, legnagyobb sikere a KREATÍV PÉCS városismerti versenynek volt, melyen az EFOP 3.3.6-os program keretében fejlesztett kincskereső applikációt próbálhatták ki élesben a csapatok.


Közönséghasznosítási tevékenységünk bemutatása a számok tükrében (utolsó öt év):Év
Időszakos kiállítások száma
TTO Összes
látogató
szám
A múzeum
13 kiállítóhelye közötti rangsorhelyünk, látogatószám szerint
Múzeumpedagógiai programok és rendezvények résztvevői száma, TTO
Sorrendi helyünk,
múzped és köz.programok résztvevői száma szerint, a JPM kiállítóhelyek közt
2015
5
5586
4.
(Csontváry, Zsolnay, Vasarely után)
2970
1.
2016
3
4760
4.

3012
1.
2017
6
4290
4.

3604
1.
2018
4
5397
4

4630
1.
2019
2 - augusztus 31-től a költözés miatt bezárva!
9575
4.
EFOP projekt résztvevőivel: 8085
Ebből fizető látogató: 1355
1.

Bejegyezte: Varga Ágnes, múzeumpedagógus, közönségkapcsolatokért felelős munkatárs,
Baranya megyei MOKK koordinátor
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése