2019. augusztus 20., kedd

JPM Természetbúvár tábor, 2019.

Bár visszatérő programelemek mindig vannak,  a Természetbúvár tábor (főként a visszajáró gyerekek miatt) minden évben  más tematika köré szerveződik. 2019-ben a választott témánk, a visszajáró gyerekek egyikének javaslata alapján "Természet és technológia" lett. Célunk volt, hogy minden nap kapjanak ízelítőt a gyerekek a technika és a tudomány kapcsolatáról, a kutatásban használt eszközök megismerése révén. Kicsit távolabbi kapcsolatként az alkalmazott természettudományok is központi témává lettek, a múzeumi restaurátori munka és a mezőgazdasági technológiák bemutatása révén.

ELSŐ NAP

A témától fügetlenül minden tábor csapatépítő játékokkal és az aktuális időszakos kiállítás interaktív bemutatásával kezdődik. A Jégkor pécsi vándora című kiállítást fedeztük fel csapat-feladatokkal, kincskereső és kódfejtő játékkal.A DÉLELŐTT VÉGÉRE BARLANGRAJZ IS KÉSZÜLT!

KÓDFEJTŐ JÁTÉK A  KIÁLLÍTÁSBAN

Délután a PTE Radiológiai Klinika igazgatójának vendégei voltunk.
A röntgen, a CT és az MR diagnosztikai eszközökkel ismerkedtünk. Még Balaton szerletet is röntgeneztünk:) Ott annyira vigyáztunk a szabályok betartására, hogy még fotók sem készültek.
MÁSODIK NAP


Második nap a múzeum Képzőművészeti és Történeti Osztályainak restaurációs műhelyeiben jártunk. Kipróbálhattuk egy kép restaurálását, megnézhettük a festékrétegeket mikroszkóp alatt, és a papírrestaurálás gyakolratához is elvégeztünk néhány érdekes kísérletet.

EZT A KÉPET "RESTAURÁLTUK"


Megértettük, hogy a múzeumi tárgyak állagmegóvása is természettudományos ismereteken és gyakorlaton alapszik!
Délután a régészet eszközeivel ismerkedtünk a JPM két régészének útmutatása alapján: a földmágnesesség és a rádióhullámok fizikai törvényei kapcsán fejlesztett eszközöket vizsgálhattunk és használhattunk. A másik helyszínen egy antropológiai szakértő néhány emberi csontot mutatott be számunkra, melyből követleztetéseket vont le az emberek neméről, koráról és egészségi állapotáról.

CSONT-TANULMÁNYOK

RÉGÉSZETI ESZKÖZÖK KIPRÓBÁLÁSA


HARMADIK NAP

Szerdán Bicsérdre látogattunk, egy nagygazdaságba, ahol biogázüzem is van. Vezetőnk az újszülött bociktől egészen az óriási fejőcsarnokig kalauzolt minket. Sok érdekességet hallottunk arról, hogyan alkalmazkodik az állattenyésztés ezeknek az állatoknak a biológiai tulajdonságaihoz. Persze a frissen fejt tej kóstolása volt a nap fénypontja, meg azok  a pillanatok, amikor a gép-parkban ki-ki kicsit traktort is vezethetett:)


TEJ-KÓSTOLÓK

KOMBÁJNOK ÉS MÁS ÉRDEKES GÉPEK


NEGYEDIK NAP

Csütörtökön délelőtt a hagyományos rovarkutató programunk keretében ezúttal Mecsekszabolcsra látogattunk el múzeumunk zoológusával, és a füves domboldalon gyönyörú lepkefajokat, szöcskéket, sáskákat és néhány bogárfajt is találtunk és megfigyeltünk. A korszerű technikát ezen a napon a hanrögzítő készülékek képviselték, melyekkel felerősíthettük és azonosíthattuk a fúben hallott rovarok hangját.
Délután szintén a zoológiai kutatások során hasznos eszközöket - éjjel látó és mozgásérzékelő kamerákat - vehettünk kézbe, mikor a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője tartott számunkra előadást a sakálok rejtelmes életmódjáról.
UTOLSó NAP

Pénteken Somyogy megyébe kirándultunk. A hét zárónapjának célja volt, hogy megismerjük, a fenntarthatóságnak miylen technológiáit alkalmazták a régen és ma.

A program a Szennai Skanzenben kezdődött, ahol kipróbálattuk, milyen volt a természet hétköznapi anyagaiból, sárből és fáből éíptkezni.Délután a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Deseda-tavi Látogatóközpontjába mentünk. Először a csapatok megoldották az utolsó, hétzáró vetélkedő feladatait. A kiállítás megtekintése mellett hajóztunk is a tavon, a napelemes kishajóval. Nagy élmény volt! A heti csapatverseny díjazására már csak a buszon maradt idő - így még a buzsos hazautazás idejét is hasznosan töltöttük:)

Köszönet a kíséróimnek, Nagy Gábornak és Örkényi Zsuzsának, valamint a közreműködőknek:

Bogner Péter (PTE Radiológiai Klinika), Alíz, Judit, Tamás és Béla  restaurátor- és régész-kollégáknak, Márk Lászlónak (PTE), Berki Gyulának és kollégáinak (Bicsérd, Aranymező Zrt.), Kisbendek Tibornak (zoológus, JPM), Horváth Zoltánnak (DDNPI), Farkas Gergelynek (Szennai Skanzen), Baki Zsuzsának és kollégáinak (Deseda Látogatóközpont)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése