2016. március 18., péntek

Hallgass tücsökciripelést, vadássz a denevérekkel - avagy: Az év élőlényei, 2016. foglalkozás

Idei év élőlényei foglalkozásunk keretében főként az év rovara - a mezei tücsök és az év emlősei - a denevérek bemutatásra helyeztünk nagy hangsúlyt, mivel ezek az állatok állnak közelebb a tanórákon tanultakhoz és egyúttal velük találkozhatnak testközelből a gyerekek leginkább (szemben a csodaszép, de ritka kockás liliommal vagy a harissal).

A foglalkozás keretében élő tücsköket tanulmányozunk  saját készítésű "inszektáriumunkban" és sok-sok érdekességet mesélünk el a denevérek életmódjáról.

A foglalkozást denevér-álarckészítés követi, melyet szerepjáték keretében  rögtön fel is használunk.


Talán kevéssé ismert, hogy a denevérek vadászati módjai mennyire változatosak: egyes fajok a levegőben repülő rovarokat kapják le, a koraesti órákban (korai denevérek) vagy a kései órákban (kései denevérek), míg mások a földről szedik fel futóbogár áldozataikat (pl. közönséges denevérek), vagy a fák levelein tanyázó rovarokra vadásznak (patkós és hosszúfülű denevérek). A vízidenevérek a víz felett repkedő rovarokra vadásznak.Ilyen módon tehát a denevérek felosztják egymás között a vadászati lehetőséget - ezt aknázza ki vadász-játékunk, a résztvevők nagy élvezetére


Foglalkozásukra 2-6. évfolyamos tanulók jelentkezését várjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése